Uit onvrede over aangekondigde bezuinigingen op de gefinancierde rechtshulp leggen strafadvocaten in Schotland de komende weken het werk neer.

En dat is nog maar het begin, zegt Cameron Tait, president van de Orde van advocaten van Edinburg in The Guardian. ‘Het voornemen heeft voor grote beroering en frustratie gezorgd. Wij achten daarom de tijd rijp om te laten zien dat onze beroepsgroep ver genoeg in het nauw gedrongen is.’

De stakingsplannen zijn het gevolg van aangekondigde bezuinigen op de gefinancierde rechtshulp. In de toekomst moeten verdachten met een wekelijks besteedbaar inkomen van meer dan 84 euro zelf hun griffierechten betalen, een maatregel die volgens advocaten vooral de meest armlastigen zal raken. Ook moeten advocaten de griffierechten direct van hun cliënten terugkrijgen in plaats van dat de organisatie achter de gefinancierde rechtshulp die voorschiet.

Daarnaast zal het minimuminkomen op basis waarvan men een beroep op gefinancierde rechtshulp mag doen verlaagd worden. Wie meer dan 1089 pond per maand verdient, moet voortaan zelf zijn advocaatkosten betalen. Advocaten vrezen niet alleen financieel het schip in te gaan, maar verwachten ook grote spanningen tussen hen en hun cliënten.

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie