De Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh is in hongerstaking gegaan. Ze zit gevangen in Teheran en krijgt een afwijkende behandeling. De organisatie Lawyers for Lawyers komt vandaag in actie: met een groep advocaten overhandigen zij een petitie aan de Iraanse ambassadeur in Nederland.Bijlage:

Sotoudeh ging half oktober in hongerstaking uit protest tegen de justitiële autoriteiten die haar het contact met haar man en twee kinderen nagenoeg hebben ontzegd. Haar eerdere protest tegen de ongebruikelijke behandeling strandde en ze eist nu dezelfde behandeling als andere gevangen.

De mensenrechtadvocaat zit nu al bijna vijf weken in hongerstaking. Adrie van de Streek, executive director van Lawyers for Lawyers is bezorgd om haar gezondheid. ‘Ze is bereid door te gaan tot haar dood.’ De stichting Lawyers for Lawyers volgde haar zaak al jaren.

Sotoudeh was de advocaat van mensenrechtenadvocaat Shirin Ebadi die in 2003 de Nobelprijs voor de Vrede won en ze verdedigde de Iraans-Nederlandse mensenrechtenactiviste Zahra Bahrami, die vorig jaar werd geëxecuteerd in Iran.

Zes jaar gevangenisstraf kreeg Sotoudeh voor vermeend handelen tegen de nationale veiligheid, propaganda tegen het regime en voor het niet dragen van een hoofddoek. Daarnaast mag ze twintig jaar lang haar vak niet uitoefenen of reizen.

Lawyers for Lawyers legt bij de Iraanse ambassadeur het dringende verzoek neer voor een betamelijke en gelijke behandeling van Sotoudeh, waardoor zij haar hongerstaking zal beëindigen. Daarbij plaatst de organisatie de opmerking dat Iran zich achter de United Nations Basic Principles on the Role of Lawyers, heeft geschaard ‘which instructs governments to protect lawyers that are discharging of their professional duties and to not identify them with their clients or their client’s causes,’ aldus het persbericht (zie onderstaande pdf).

Overigens is ook Amnesty International momenteel bezig met een actie voor Sotoudeh. Op de website 4weeksforfreedom.nl is het mogelijk een petitie te tekenen.

Tekst: Hedy Jak

Advertentie