Dat blijkt uit het Kwartaalbericht Juridische dienstverleners van het ING Economisch Bureau.

De omzet in de door de advocatuur gedomineerde juridische dienstverlening steeg in de eerste helft van het jaar met 2,2 procent. Wel staan de tarieven onder druk: de gemiddelde prijsstijging van 0.5 procent blijft achter bij de dit jaar verwachte inflatie van 2.5 procent. Omzetstijgingen worden in het Kwartaalbericht deels toegeschreven aan de groei van de Balie.

Hoewel het voor de meeste grotere kantoren nog steeds sappelen is, doet de advocatuur het beter dan het notariaat. ‘Grote afhankelijkheid van de onroerend goed praktijk zorgt er voor dat ongeveer één op de zes notariskantoren verlies draait. Gezien de magere vooruitzichten op de huizenmarkt in 2013, komen volgend jaar naar verwachting nog meer kantoren in het nauw,’ aldus het Kwartaalbericht.   

‘Komst buitenlandse kantoren niet onderschatten’
Maar dat is volgens Sasja van As-Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van de ING, geen reden voor Nederlandse advocaten om achterover te leunen. ‘Zij moeten de opmars van buitenlandse kantoren naar Nederland niet onderschatten.’ In dat kader kan gedacht worden aan de aankondiging van het Amerikaanse kantoor Jones Day om begin volgend jaar een kantoor in Nederland te openen. ‘Met meer Amerikaanse partijen kan de vernieuwing in het werken een impuls krijgen, want zij zijn vaak pioniers in innovatie op het terrein van bedrijfsvoering in de advocatuur.’

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie