Drie dagen lang is er geen advocaat te zien in het Palais de Justice van Grenoble. De 511 leden van de balie in het Franse Grenoble zijn van woensdag tot vrijdag in staking en nemen niet deel aan ‘het gerechtelijk leven’.

De aanleiding is het verhoor van de acht maanden zwangere strafpleiter Estelle Santoni. Zij had de rechtbank gevraagd haar om medische redenen van een strafzaak af te halen. Zij voegde een medisch attest bij dat verzoek. Twee dagen later moesten zij en haar arts zich vervoegen op het politiebureau, omdat het Openbaar Ministerie twijfelde aan de juistheid van de medische redenen.

Die twijfel is vermoedelijk ingegeven door de verklaring van een verdachte in een andere zaak. Die zei in oktober dat zijn advocaat hem had aangezet een medisch attest te vragen, omdat de advocaat nog niet klaar was voor het pleidooi.

De plaatselijke en landelijke deken hebben furieus gereageerd op het wantrouwen tegenover de advocatuur. Landelijk deken Christian Charrière-Bournazel heeft namens alle balies een open brief geschreven aan de ‘procureur de la République’ met een afschrift aan de minister van Justitie en de Franse president: ‘Is het nodig u eraan te herinneren dat ieder van ons, procureurs incluis, hun leven te danken hebben aan vrouwen die ons hebben gedragen en dat de zwangerschap fysieke ongemakken met zich meebrengt die de wetgever ertoe hebben gebracht een verlof in te voeren van enkele weken om risico’s te vermijden?’

Tekst: Lex van Almelo

Advertentie