Bijna tweederde van de advocaten zou graag in deeltijd werken, mits het niet ten koste gaat van vaktechnisch overleg en het contact met de werkvloer.

Dat blijkt uit een online enquête van Bureau Hence dat onderdeel uitmaakt van een onderzoek dat Marieke Van Gelder (Van Gelder Advocaten in Oisterwijk) met subsidie van het Europees Sociaal Fonds op poten zette. De enquête is verspreid onder zowel advocaten als bedrijven en organisaties die van hun diensten gebruik maken.

Als grote voordelen van Flexibel Werken noemt 62 procent van de ondervraagden het ‘behoud van partnertalent’ en 56 procent het ‘boeien van talent.’ Redenen om zelf in deeltijd te werken zijn ‘betere balans werk/privé en ‘gezin en werkplezier.

Van de 144 advocaten die de vragenlijst invulde, werkt het merendeel vooral nog op kantoor, terwijl de mogelijkheid van thuiswerken middels de laptop, telefoon, inbelmogelijkheid en digitale dossiers bestaat. Meer dan tweederde van de geënquêteerden ziet Flexibel Werken binnen de advocatuur zich verder ontwikkelen, maar zo is de verwachting dat zal de nodige tijd kosten. Zwaarwegende factoren in relatie met de klant zijn onder andere ‘bereikbaarheid’ en ‘de kwaliteit van de dienstverlening. Daarnaast verwacht 84 procent dat zolang de responsetijd goed blijft, cliënten het wel goed zullen vinden dat hun advocaat in deeltijd werkt.

Meepraten?
Op basis van de resultaten raden de onderzoekers aan om Flexibel Werken op maatschap- of kantoorniveau te bespreken om zo tot een eenduidige visie en een concreet stappenplan te ontwikkelen. Zomaar dossiers ‘doorschuiven’ naar anderen, zo waarschuwt men, blijkt een risico in zich te hebben.

Het volledige onderzoeksrapport staat hier; wilt u meepraten over de inhoud? Laat het ons weten via de mail en we nemen contact met u op.

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie