Particuliere forensische bureaus hebben de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting gevraagd hen meer zekerheid te geven nu minister Opstelten een subsidieregeling heeft stop gezet.

De regeling bood politie en justitie de mogelijkheid forensisch onderzoek uit te besteden bij particuliere bureaus, buiten het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) om. De bureaus vrezen een verlies aan opdrachten door stopzetting van de regeling.

Tijdens de hoorzitting donderdag zeiden zij dat ze een minimale werkvoorraad nodig hebben. Anders kunnen ze niet voldoen aan de kwaliteitseisen van het Nederlands Register Gerechtelijke Deskundigen (NRGD). Voor inschrijving bij het NRGD is het immers nodig dat de deskundigen van de bureaus regelmatig onderzoek verrichten. De bureaus vrezen dat ze in de toekomst alleen nog in aanmerking komen voor contra-expertises. Dat zou, zo maakte de woordvoerder van het bureau TMFI uit Maastricht duidelijk, onvoldoende zijn. Selma Eikelenboom van het bureau IFS vond dat een gedeelte van het budget van het NFI beschikbaar gesteld moet worden voor de particuliere bureaus.

Een woordvoerder van het OM verklaarde tijdens de hoorzitting dat door de stopzetting van het speciale budget voor de bureaus sommige forensische onderzoeken misschien niet of later uitgevoerd worden. De onderzoeken in de ernstige zaken zouden geen gevaar lopen.

De particuliere bureaus maken zich ook zorgen over de oprichting van eigen laboratoria door de nationale politie. Daardoor zou er ook werk voor hen verloren gaan. Een woordvoerder van de politie verklaarde tijdens de hoorzitting dat er in deze ruimten alleen maar vooronderzoek wordt verricht.

Tekst Maarten Bakker

Advertentie