Nederland wordt een van de goedkopere West-Europese landen op gebied van ontslagkosten. Tenminste als de kabinetsplannen voor het ontslagstelsel doorgaan. Dat blijkt uit een onderzoek van advocaten- en notarissenkantoor AKD in samenwerking met ruim twintig Europese advocatenkantoren.Bijlage:

In het onderzoek (zie pdf-bestand onderaan) naar de ontslagkosten zijn vijfentwintig Europese landen met elkaar vergeleken. Nederland behoort in de huidige situatie tot de subtop. Een duidelijk onderscheid tussen West- en Oost-Europese landen is op dit moment zichtbaar. Nederland komt echter op een vergelijkbaar niveau als Litouwen als het ontslagstelsel wordt herzien.

De plannen zijn volgens Pascal van Schaik, advocaat arbeidsrecht bij AKD Amsterdam niet alleen onvoordelig voor oudere werknemers en werknemers met een hoog salaris. ‘Middeninkomens blijven ook niet gespaard en krijgen te maken met een substantieel lagere ontslagvergoeding,’ laat Van Schaik dinsdag in een persbericht weten.

Tekst: Sabine Droogleever Fortuyn

Advertentie