Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zal in 2013 toch aparte financiering beschikbaar stellen voor particuliere forensische bureaus. Hij doet dat onder druk van de Tweede Kamer.

Sinds 2009 stelde zijn ministerie geld beschikbaar aan politie en justitie voor de uitbesteding van forensisch onderzoek bij de particuliere bureaus. De regeling was onder meer bedoeld om het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) te ontlasten. Opstelten verkondigde in de zomer dat de regeling in het nieuwe jaar zou worden stopgezet. Particuliere bureaus vreesden dat ze dan zouden moeten stoppen met forensisch onderzoek.

Tijdens een overleg dinsdag in de Tweede Kamer verklaarde de minister zijn besluit te herzien. In 2013 blijft aparte financiering voor particuliere bureaus beschikbaar. Tegelijkertijd tuigt hij een zware commissie op die beziet hoe het forensisch onderzoek in de toekomst bekostigd moet worden. Deze commissie gaat ook de mogelijkheid bekijken of particuliere bureau raamcontracten kunnen krijgen, op basis waarvan ze voor politie en justitie kunnen blijven werken.

Eind volgend jaar neemt de minister een definitief besluit over het forensisch onderzoek. Dan wordt ook duidelijk welke rol de zogenaamde ‘vooronderzoekkamers’ van de nationale politie gaat krijgen. De particuliere bureaus vreesden dat door de oprichting van deze politielabs ze nog meer werk zouden kwijtraken. Bovendien zou in de vooronderzoekkamers het risico bestaan dat sporen vervuild of kwijt raken. Opstelten beloofde de Tweede Kamer dat er in het komend jaar geen onomkeerbare investeringen worden gedaan in nieuwe politielabs.

Tekst: Maarten Bakker

Advertentie