Een zoektocht onder Nederlandse advocatenkantoren naar het steunen van goede doelen geeft een gevarieerd beeld. Van bekende, grote doelen tot lokale initiatieven: advocaten zijn betrokken én genereus.

 

Kantoor:       Kennedy Van der Laan

Hoeveel:      jaarbudget mvo-commissie 57.500  euro

Waarom:      ‘Wij hebben vanaf de oprichting oog voor mens en maatschappij.’

 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt erg belangrijk gevonden binnen Kennedy Van der Laan,’ aldus Maurits Bos, advocaat ondernemingsrecht. ‘Dit heeft zowel intern in de organisatie zijn weerslag, door bijvoorbeeld de mogelijkheid van parttime en flexibel werken voor iedereen, het verstrekken van biologisch eten en een Co2-neutraal kantoorpand, maar ook extern. Er zijn allerlei initiatieven die vanuit de speciale mvo-commissie of vanuit individuele werknemers worden opgezet. Goede doelen bepalen wij met zijn allen door te brainstormen. Momenteel staat de kunst een beetje onder druk, dus daar doen we nu veel aan. Er is een aantal initiatieven waar we al lang mee samenwerken. Het moet bij het kantoor passen; whatever that may be.’

Weekendschool

De filosofie van het kantoor is vooral dat de werknemers zich persoonlijk inzetten voor de maatschappij. Zo wordt naast de jaarlijkse deelname aan het Amsterdam Diner voor Stop Aids Now! door het kopen van een ‘tafel’, ook vrijwillig meegewerkt in de bediening. Het kantoor neemt daarnaast deel aan de IMC weekendschool en JINC, beide initiatieven om kinderen uit economisch zwakkere wijken een kijkje in de keuken te geven van een advocatenkantoor.

Ook treden collega’s op als mentor voor scholieren en studenten voor het project Giving Back. ‘Maar we leveren ook bestuursleden voor de kinderboerderij in het Westerpark,’ vertelt Bos. “Ik ben ervan overtuigd dat deze insteek mensen aantrekt die dit belangrijk vinden. En collega’s die dit wellicht nog niet direct zo voelden, zullen wellicht getriggerd worden zelf ook mee te doen door de aandacht die het kantoor en diverse collega’s eraan besteden. Maar het wordt niet opgelegd. Als je er niks mee hebt, hoef je je er niks van aan te trekken.’

Opt-out systeem

Bos benadrukt: ‘Sponsoring is nooit altruïstisch. Je ziet dan ook dat aandacht voor duurzaamheid erg hippig lijkt te zijn op het moment. Maar of het nou voortkomt uit marketingoverwegingen of niet, so be it. Als het maar gebeurt! Het gaat dan wel om net iets meer doen dan het invoeren van bijvoorbeeld dubbelzijdig kopiëren. Echt altruïstisch bijdragen, lijkt iets wat we in Nederland nog een beetje moeten leren. Hollanders zijn misschien nog steeds van nature wat gierig. In Angelsaksische landen lijken ze daar minder moeite mee te hebben. Daar is het niet vreemd als je automatisch op je restaurantrekening de melding krijgt dat er één à twee procent op het totaalbedrag bijgeteld wordt voor schenking aan een goed doel. Dat werkt dan vervolgens met een opt-out systeem: als je het niet wilt, kun je dat aangeven, maar niemand doet dat.  Zoiets hoef je in Nederland denk ik nog echt niet te proberen.’

 

Organisatie:          Damsté Foundation

Bedrag:        1 procent van de jaaromzet

Waarom:      ‘We staan hier midden in de regio, in de maatschappij’

 

Laten we er niet omheen draaien. Wij halen onze boterham uit de maatschappij,’ aldus Jan Schutrups, advocaat Vastgoed en Overheid en voorzitter van het dagelijks bestuur van Damsté Advocaten en Notarissen in Enschede en Almelo. ‘De maatschappij vraagt ook weer wat terug. Hoe vaak wij de afgelopen jaren werden benaderd door goede doelen die letterlijk vragen om geld; dat is niet kinderachtig. Daarom hebben we besloten om giften en donaties zoals voor de Stichting Kika, Twentsewens Ambulance, Villa Joep en de Voedselbanken Twente, maar ook specifieke maatschappelijk verantwoorde activiteiten in onze begroting op te nemen. Het resultaat is de Damsté Foundation.’

Verkeerd signaal

‘Een belastingaspect zit er wel aan,’ geeft Schutrups toe, die tevens voorzitter is van de foundation. ‘En het is ook wel een verkooppunt; iets wat goed staat.’ Toch is het in 2001 opgerichte Nederlandse advocatenkantoor één van de weinige die er beleid van hebben gemaakt. ‘Wij moeten ook wel kunnen verantwoorden waarom wij soms nee zeggen,’ is het antwoord.

     ‘Daarom voeren we ook al zes jaar een pr-beleid en hebben we sinds twee jaar een marketing- en communicatiemanager. Daar hoort dan ook bij dat je goede doelen rubriceert. Zo stelde een revalidatiecentrum in de regio onlangs voor om een reclamebord van ons te plaatsen langs het trainingsveld in ruil voor sponsorgeld. Toen hebben we besloten, dat wij wel dat geld betalen, maar geen bord met Damsté letselschade ernaast willen. Dat geeft nou net het verkeerde signaal.’

Rolstoelen voortduwen

Schutrups legt uit dat betrokkenheid van advocaten overigens altijd al aanwezig is. ‘Je ziet vaak dat advocaten in bestuurtjes worden gevraagd. Raden van toezicht of in ons geval de supportgroep van FC Twente. Advocaten zitten in veel netwerken, dus van daaruit worden mensen benaderd. Op de sportschool vragen ze of je weet hoe het zit met de statuten. Het één grijpt in op het ander en natuurlijk heeft dat effect op je keuzes. Maar we doen ook letterlijk veldwerk. Een grote groep medewerkers gaat jaarlijks naar een verzorgingstehuis om rolstoeltjes voort te duwen. Ik vond het erg leuk om persoonlijke aandacht te kunnen geven. Dat geeft uiteindelijk misschien wel meer voldoening dan euro’s storten. De lol was overigens wederzijds.’

 

Kantoor:       ZENA Advocatuur B.V.

Bedrag:        5 procent van de jaaromzet

Waarom:      ‘Iedereen die genoeg heeft, moet een bijdrage leveren.’

 

Privé zeggen mensen dat ze wel geld doneren, maar in de bedrijfspraktijk is het moeizaam te realiseren gezamenlijk een goed doel te steunen, is mijn ervaring,’ aldus Sabine Mulder. Zij richtte in 2012 haar eigen arbeidsrechtelijk niche-kantoor op in het Gelderse Vierakker. ‘Zelfs het steunen van de stichting Advocaten voor Advocaten, helderder kun je het niet hebben in je beroepsgroep, doet maar een handjevol kantoren.

     Nu ik alleen ben, doneer ik vijf procent van mijn omzet en dat blijkt toch wel veel geld te zijn. In elk geval meer dan ik met mijn oude kantoor (CENS Advocaten in Rotterdam, red.) ooit concreet heb uitgegeven. Nou goed, dan heb ik nu dus lekker veel te verdelen. Alleen moet ik er dan nog wel één of twee doelen bij gaan halen, want nu krijgen de drie door mij uitgekozen doelen ineens best veel geld. Ik moet nog ontdekken hoe het zit met de omvang van hun begroting om te kijken wat reëel is.’

Uilenkast

De van oorsprong Rotterdamse advocaat is wat betreft haar donatiebeleid voor low profile. ‘Ik stort geld liever enigszins anoniem. Het was toevallig dat de stichting Uilenwerkgroep in onze kantoortuin een uilenkast ging plaatsen. Die heren van de stichting waren zó bevlogen en gepassioneerd en vertelden dat door allerlei oorzaken veel vogels het lastig hebben. Dat werkt erg aanstekelijk, dus besloot ik de natuur een handje te helpen.  

     Sinds ik op het “platteland” woon, leer je het boerenland een stuk beter kennen, begrijpen en waarderen. Later zagen de mannen mijn naam op de gevel en begrepen ze dat ik het was geweest die geld had gestort. Ze waren blij verrast. Ik word door de locals natuurlijk toch gezien als een stadsmens.’

Klein steunen

Naast doneren, verstrekt  ZENA Advocatuur ook een zogeheten microkrediet aan ZeroKap en een ‘lening-met-rente-in-natura’, dat wil zeggen brood aan de biologische bakkerij Driekant voor een nieuwe chocolaterie. ‘Deze lokale Zutphense bakkerij neemt mensen aan die (nog) geen aansluiting vinden bij de reguliere arbeidsmarkt en weet zo commercieel succes te combineren met praktijkopleidingen. Ik vind dat je als goed draaiende onderneming, zeker in tijden dat anderen het mogelijk minder goed hebben, een maatschappelijke bijdrage moet leveren. Je kunt dan kiezen tussen grote goede doelen, maar die krijgen genoeg. De kleinere goede doelen hebben het, denk ik, een stuk lastiger. Daarom is mijn eerste uitgangspunt: klein steunen. Los van dit alles schenkt het mij ook gewoon plezier om dit geld wat ik best kan missen aan instanties te doneren die er wat mee doen waar de omgeving hopelijk beter van wordt.’


ANBI

Organisaties die erkend zijn als Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI) zijn volledig vrijgesteld van schenkbelasting en erfbelasting. Kijk op www.anbi.nl voor een overzicht van de goede doelen die ANBI zijn.

Fiscaal gunstig

De Belastingdienst heeft bepaald dat schenkingen aan goede doelen aftrekbaar zijn voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Een gunstige vorm is de zogeheten lijfrenteschenking; een periodieke uitkering (die eindigt bij het overlijden van de schenker) van minimaal vijf termijnen (jaren) die onder voorwaarden aftrekbaar is voor de schenker in de inkomstenbelasting. Deze schenking moet dan wel zijn vastgelegd in een notariële akte. Er is geen minimumbedrag om voor de aftrekbaarheid in aanmerking te komen. Het bedrag dat u gedurende vijf jaar schenkt, moet wel een vast bedrag zijn, te bepalen in de akte die u voorafgaand door de notaris laat opmaken.

Angelsaksische erfenis

Bij de grotere internationale kantoren als Freshfields, Clifford Chance, Baker McKenzie en Allen & Overy zie je dat hun goodwill programma’s over het algemeen zijn opgelegd door de buitenlandse moederbedrijven met een Angelsaksische bedrijfscultuur.

     In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is het namelijk standaard dat commerciële bedrijven iets (terug) willen doen voor de samenleving met het idee dat zonder, zij ook niet zouden bestaan. Hoe serieus het verschijnsel is in de UK en de US, mag blijken uit het feit dat daar diverse onderscheidingen bestaan voor pro bono werk. De vrijwilligersactiviteiten worden ook actief openbaar gemaakt, want vanzelfsprekend is het niet slecht voor het kantoorimago.

     In Europa kennen we dit veel minder. Hier wordt gratis rechtsbijstand aan mensen die geen advocaat kunnen betalen verzekerd door de overheid. In Nederland heet dit dan Pro deo.

 

Download artikel als PDF

Advertentie