‘Straks regent het nog steeds, terwijl ik op mijn wolkje mijn volgende e-mailbommetje al zit te bedenken.’ Sociaal-advocaat Harm Gelderloos (1959-2012) was een onvermoeibare probleemoplosser, bevlogen, betrokken en met hart voor de zaak en de mensen. Die enorme begeestering sierde hem.

     Ooit wilde hij fotograaf worden, maar toen hij een staatslot won besloot hij toch rechten te gaan studeren. Zijn studie begin jaren negentig aan de Amsterdamse VU bekostigde hij deels met een baantje bij onderzoeksbureau Interview. ‘Hij was ontzettend open, eerlijk, recht door zee. En we hebben ontzettend veel lol gehad,’ memoreert een oud-collega. Zijn advocatenstage liep hij bij een Haagse strafpleiter, en na een korte periode als eenpitter sloot hij zich aan bij Mahieu Schnoor Theulen Advocaten in Den Haag.

     ‘Geen probleem, lossen we op,’ was zijn gevleugelde uitspraak.

     Sinds 2006 werkte Harm bij kantoor Torenstraat in Den Haag, een voormalig Bureau voor rechtshulp dat de omslag moest maken naar een ‘gewone’ praktijk. Hij werd de pater familias van het kantoor, de oude wijze advocaat die alles wist. Over bijzondere procedures, maar ook over de ICT-inrichting van het kantoor.

     Van 2004 tot begin dit jaar zat hij in het bestuur van de Vereniging voor Sociale Advocatuur Nederland.

     ‘Hij was onze man in Den Haag,’ zegt medebestuurder Hein Vogel. ‘Hij wist altijd wat eraan kwam, dacht altijd een stap vooruit en had altijd ideeën over hoe je het rechtsbedrijf beter, èn kostenefficiënter zou kunnen maken. En hij was wars van onnodig procederen.’ Zijn troetelkindje was een nieuwe gedragscode voor scheidings- en familierechtadvocaten, die hen ervan moest weerhouden nodeloos te procederen. Te vaak zag hij familierechtadvocaten zinloze procedures opstarten waarbij het belang van de cliënt en de kinderen uit het oog werd verloren. Het was moeilijk te verkroppen dat de code werd afgeschoten, omdat die werd gekoppeld aan de inschrijvingsvoorwaarden bij de Raad voor de rechtsbijstand.

     Hij werkte door tot hij nauwelijks meer kon, maar zijn ziekte tastte zijn wilskracht en daadkracht niet aan. ‘Vol van overmoed; ik heb vaker dan mij lief was mij nek uitgestoken.’ Het heeft de advocatuur veel gebracht, en zijn geloof in het goede van de mens raakte hij nooit kwijt, getuige zijn afscheidswoorden aan zijn geliefden. ‘Kijk goed om je heen, veel mooie mensen toch?’

     Harm Gelderloos overleed op 4 december aan de gevolgen van kanker. Hij werd 53 jaar.

Download artikel als PDF

Advertentie