Wanneer de dagen steeds korter worden, stalletjes met dennenbomen het straatbeeld beginnen te bepalen en duizenden lichtjes stationshallen gaan verlichten, ontkom je er niet meer helemaal aan. Kerstmis en daarmee ook onvermijdelijk de bezinning.

    Dus terugblikken en vooruit kijken. Maar ook kijken waar principes voor staan en waaraan ze hun bestaansrecht ontlenen. Zijn het lege omhulsels die we niet meer nodig hebben in deze snel veranderende tijd? Of hebben we ze juist meer nodig dan ooit?

    In dit decembernummer van het Advocatenblad besteden we daarom aandacht aan de discussie over de onafhankelijkheid van de advocatuur die het afgelopen jaar regelmatig opdook. Hoe werd er in het verleden tegenaan gekeken? Waar gaat het naartoe? Of waar zou het naartoe moeten gaan? Om daar antwoord op te kunnen geven, is het belangrijk om na te gaan wat de waarde is van onafhankelijk toezicht en tegen welk belang deze waarde afgewogen zou moeten worden.

    Het afgelopen jaar hield een aantal spraakmakende zaken de gemoederen flink bezig. Voor dit nummer vroegen we zes advocaten te vertellen over de impact van zo’n zaak op de maatschappij en op henzelf.

    Aandacht is er ook voor goede doelen die advocaten ondersteunen. Dat levert misschien een verrassend beeld op: de beroepsgroep blijkt betrokken én genereus.

    Genoeg om te lezen dus voor onder de kerstboom. De redactie wenst u prettige feestdagen en een goed 2013.

 

 

Download artikel als PDF

Advertentie