Uit onderzoek van het Centre for Children’s Rights Amsterdam blijkt dat rechters meer rekening houden met de belangen en rechten van kinderen. Met dank aan de advocatuur.

Het Verdrag voor de Rechten van het Kind, dat sinds 1995 van kracht is in Nederland, speelt in een toenemend aantal zaken een rol in de rechtszaal, aldus de vier juristen die het onderzoek uitvoerden. Zij bekeken zaken van de afgelopen tien jaar (2002 – 2011) en concludeerden dat in ruim duizend zaken het VN-verdrag meespeelde. In de zeven jaren daarvoor waren dat bij een eerder onderzoek slechts 75.

Dat het VN-verdrag belangrijker lijkt te zijn geworden in de rechtszaal, daar hebben advocaten een belangrijk aandeel in gehad, zegt Coby de Graaf, coördinator van Children’s Rights Centre Amsterdam en docent familie- en jeugdrecht aan de Universiteit van Amsterdam vandaag in de Volkskrant. ‘Dat de rechten van kinderen een grotere rol spelen in de rechtszaal komt vooral door een actieve opstelling van advocaten die het verdrag met een goede onderbouwing aanhalen in hun verdediging.’

Het online artikel (zie voor het interview met De Graaf de printversie) is hier te vinden.

Tekst: Hedy Jak

Advertentie