Het contact tussen rechters, het OM en de advocatuur is onpersoonlijk geworden, stelt advocaat Jaap Spigt. Met de Stichting Rechtbank Balie Gala wil hij daar verandering in brengen. ‘Iedereen zit nu op zijn eigen eilandje, zonde.’

Spigt (HKS Advocaten in Rotterdam) wilde de opening van zijn nieuwe kantoor in 2001 groots vieren. Hij nodigde rechters, officieren van justitie, mensen van het OM en advocaten uit. Het contact tussen de ‘ketenpartners’ beviel zo goed, dat het jaar daarop een locatie werd afgehuurd. Met succes, want er kwamen volgens de organisator ruim driehonderd personen op af en hebben er inmiddels  vijf gala’s plaatsgevonden.

‘Het groeide toen een beetje boven mijn pet,’ aldus Spigt, ‘samen met drie collega’s zijn we de Stichting Rechtbank Balie Gala begonnen om dit festijn te organiseren. Dat deden we tot drie jaar geleden.’

Scheiding door beveiliging
Doel van de stichting is volgens Spigt contact te leggen tussen de ketenpartners. ‘Ik werk 28 jaar als advocaat en vroeger was de sfeer veel gemoedelijker. Het OM, de rechtbankmedewerkers, iedereen liep door elkaar heen en je sprak elkaar in de wandelgangen. Het persoonlijke contact is er niet meer, iedereen zit nu op zijn eigen eilandje en dat vind ik zonde. Er is een beetje kruisbestuiving nodig.’

Als een van de redenen voor het verminderde contact noemt Spigt de verscherpte beveiligingsmaatregelen in rechtbanken en gerechtshoven. ‘Tien jaar geleden zijn in veel rechtbanken beveiligingsmaatregelen getroffen. Iedereen moet nu door poortjes en advocaten mogen niet meer in de kantine komen. Voorheen zag je daar de rechter of officier van justitie, maar dat kan nu niet meer. Advocaten zitten in aparte ruimtes. De rechters zie je niet meer in de wandelgangen, die komen via een andere gang binnen. Via holen als een mol komen ze op.’

Spigt heeft er moeite mee dat persoonlijk contact schaars is geworden. ‘Ik vind het een verarming van de advocatuur. Twee weten altijd meer dan een. Ik heb weleens gehad dat het pleiten even niet lekker ging. Dan zei een rechter “Jaap, let daar en daar eens op.” Het was een bepaalde begeleiding die je meekreeg, maar dat is allang niet meer.’

Nieuwe naam
Samen met de andere twee bestuursleden van de stichting komt Spigt dit voorjaar bijeen om een geschikte datum voor een nieuwe lancering te plannen. ‘Door drukte en crisis hebben we het er afgelopen jaren bij laten zitten, maar we willen het feest nieuw leven inblazen.’

Wel moet de naam van de stichting worden veranderd, zegt Spigt. ‘Dat ligt nu bij de notaris. Stichting Rechtbank Balie Gala ontving een brief van de rechtbank dat ze de naam Rechtbank in de niet meer als naam mochten gebruiken. En dat terwijl zij het festijn ondersteunden en hebben meegewerkt. Maar de nieuwe president wilde het niet meer, hij was bang dat door de sponsoren een idee van belangenverstrengeling kon ontstaan.’ De nieuwe naam wordt binnenkort bekend gemaakt.

De stichting heeft geen winstoogmerk, maar sponsoren kunnen een duit in het zakje doen. ‘Eerder sponsorden onder andere de Orde en de Raad voor de Rechtsbijstand, uitgeverijen en deurwaarders. Daardoor hadden we een potje om de zaak wat te versieren.’

Balie band
Naast het organiseren van het jaarlijkse feest, speelt Spigt (broer van zangeres Frédérique Spigt) ook met de gedachte een landelijke Balie Band op te richten. Hij speelt zelf al jaren in verschillende bands, met muzikanten van onder andere van Marco Borsato. ‘Ik zoek nog advocaten die zich bij de Balie Band willen aansluiten.’

En het eerste optreden staat alvast gepland: als voorprogramma van het aankomende feest van de stichting.

Tekst: Hedy Jak

Advertentie