Advocaten die leden van de Baskische terreurbeweging ETA bijstaan, worden zelf vastgezet op verdenking van ETA-activiteiten, vaak jarenlang. Op donderdag 24 januari, de Europese Dag van de Bedreigde Advocaat, vragen Nederlandse advocaten aandacht voor hun Baskische collega’s. Tijdens een demonstratie voor de Spaanse Ambassade in Den Haag bieden ze een petitie aan de Spaanse ambassadeur aan.Bijlage:

In Athene, Berlijn, Düsseldorf, Barcelona, Madrid, Bilbao, Bern, Milaan, Rome, Brussel, Londen en Parijs worden ook acties voorbereid. De advocaten roepen de Spaanse regering op een einde te maken aan de praktijk van eenzame opsluiting, oplopend tot dertien dagen, zonder toegang tot een advocaat of medische zorg. Deze zogenoemde detención incommunicado wordt vooral gebruikt voor verdachten van medeplichtigheid aan terroristische acties, en werkt marteling en intimidatie in de hand. Vorig jaar herriep het Spaanse Hoogerechtshof de veroordeling van de 57-jarige Maria Mercedes Alcocer voor samenwerking met de ETA, omdat haar bekentenis was verkregen tijdens de periode van eenzame opsluiting.

‘Ongelofelijk intimiderend’
De Spaanse praktijk druist lijnrecht in tegen de Salduz-wetgeving, waar ook Spanje aan is gehouden, en wordt al jaren fel bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties en de VN. In een onlangs verschenen rapport van Avocats Européens Democrates (AED) (zie onderstaand pdf bestand) worden meerdere gevallen beschreven van advocaten van terreurverdachten, die langere tijd zonder vorm van proces werden gedetineerd. ‘Het gaat om jonge collega’s, die soms tot twee jaar vastzitten, en vervolgens worden vrijgesproken,’ zegt Hans Gaasbeek, vice-president van de AED. ‘Enkelen kennen we persoonlijk, uit Europese samenwerkingsverbanden. Er volgen geen veroordelingen uit, maar het werkt ongelofelijk intimiderend. Je leven is kapot, je praktijk aan gort. Het is onvoorstelbaar dat dit binnen ons eigen Europa gebeurt.’

Na het aanbieden van de petitie aan de Spaanse ambassadeur vindt een discussie onder leiding van Jan Hofdijk plaats in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort.

Demonstratie: 15:00, Spaanse Ambassade, Lange Voorhout 50, Den Haag.
Discussie: 17:30, Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag.

Meer informatie over de Europese Dag van de Bedreigde Advocaat bij Hans Gaasbeek, tel.: 06- 52 05 50 43, [email protected]

Tekst: Tatiana Scheltema

Advertentie