Er komt geen inschrijving van DNA-expert Richard Eikelenboom bij het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD). Eikelenboom heeft zijn aanmelding voor het NRGD zelf ingetrokken.

In een brief aan het NRGD schrijven hij en zijn vrouw geen vertrouwen te hebben in de wijze waarop het NRGD zijn deskundigheid wil testen. Dat zou op een te laag niveau gebeuren, waardoor registratie via het NRGD ‘geen juiste indruk geeft’ van capaciteiten medewerkers van IFS.

Independent Forensic Services (IFS) is het forensisch bureau dat Eikelenboom samen met zijn vrouw heeft en dat in de Verenigde Staten veel succes boekt.

Zonder NRGD-inschrijving kunnen deskundigen zich moeilijker laten inschakelen door advocaten. Rechters moeten dan op de zitting extra onderzoek doen naar hun expertise, wat tijd kost.

Onafhankelijk
Op de website NRGD staan momenteel twintig DNA-experts ingeschreven, die allemaal werkzaam zijn bij het NFI. In december was er een gesprek tussen Eikelenboom en het NRGD om te kijken of hij alsnog geregistreerd zou kunnen worden. Naar aanleiding van dit overleg heeft Eikelenboom besloten zijn aanmelding in te trekken.

Onder vuur
Vorig jaar zomer kwam het NRGD onder vuur te liggen. Volgens critici zou het NRGD de deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bij de toetsing van hun kennis voortrekken. Onafhankelijke deskundigen zoals Eikelenboom zouden ‘buiten de deur’ worden gehouden. Het NRGD heeft altijd ontkend medewerkers van het NFI een voorkeursbehandeling te geven.

Tekst: Maarten Bakker

Advertentie