Met ‘HLP SOS’, dat staat voor ‘Hague Legal Partners Second Opinion Services’, kunnen advocaten voor hun cliënten onafhankelijk advies bij een oud-advocaat inwinnen over de vraag of (door)procederen zinvol is of niet.

‘Ik ben met mijn 44 jaar één van de ouderen op kantoor, maar soms heb ik behoefte aan extern advies, bij voorkeur van iemand met grijze haren,’ zegt Leonard Boender (DVDW in Rotterdam). Daarom heeft hij enkele keren een beroep gedaan op Ernst Enschede. Deze oud-advocaat bij Blackstone (een voorloper van De Brauw Blackstone Westbroek) en Houthoff Buruma en is nu toegetreden tot de selecte groep oud-advocaten en oud-bedrijfsjuristen van Hague Legal Partners.

Voor maximaal 250 euro per uur buigen zij zich over de kans op succes in een procedure, hoger beroep of cassatie. Zo’n advies uitbrengen alvorens een procedure te beginnen of door te zetten, is niet ongebruikelijk. Maar de adviezen zijn bijna altijd afkomstig van de kantoren die er belang bij hebben.

Toen Leonard Boender begin 2012 van HLP-directeur Paul de Jonge hoorde dat hij een second opinion kon vragen bij Ernst Enschede vroeg hij die meteen om zijn mening. ‘Ik zat op dat moment met een kwestie, waarin een cliënt met een niet zo haalbare zaak ondanks mijn negatief advies een procedure aanhangig wilde maken. Het advies van Enschede was gelukkig ook negatief en toen heeft de cliënt met een gerust hart afgezien van een procedure.’

Tekst: Lex van Almelo

Advertentie