Om de zenuwen van potentiële juryleden te testen zet een aantal Amerikaanse advocaten onconventionele middelen in. In hun verdediging: de verdachte staat onder andere terecht voor poging tot kannibalisme.

Op de foto is een blote, aan handen en voeten gebonden jonge vrouw te zien. Met een appel in de mond kijkt ze angstig omhoog. Het is een van de drie foto’s die de advocaten van Gilberto Valle willen gebruiken om te zien of potentiële juryleden de zaak psychisch en wellicht fysiek aankunnen. Dat bericht de New York Post.

Valle, een voormalig politieagent, werd vorig jaar oktober gearresteerd nadat op zijn computer lijsten waren gevonden met namen van vrouwen die hij wilde verkrachten, koken en opeten. Om de ontvoeringen zo soepel mogelijk te laten verlopen, verzamelde hij persoonlijke gegevens en andere details van zijn beoogde slachtoffers die hij in de databanken van de New Yorkse politie vond. Valle liep tegen de lamp toen hij in een chatroom zijn plannen ontvouwde aan under cover FBI agenten.

De foto’s – die men op de computer van Valle aantrof – moet de jury helpen inzicht te krijgen in diens geest. En dat zal geen sine cure worden: Valle heeft aangegeven dat hij zal bekennen ‘ongebruikelijke, seksuele gevoelens te hebben waarin geweld tegen vrouwen een belangrijke rol speelt.’
Dat de foto’s in de openbaarheid zijn gekomen, doet de zaak van haar cliënt geen goed, aldus Valle’s advocaat. ‘De hoeveelheid angst en schaamte die hierbij komt kijken is niet uit voor te stellen.’

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie