L4L

Met gevaar voor eigen leven verdedigt de Tsjetsjeense advocaat Magamed Abubakarov verdachten van moslimterreur. Hij overleefde een aanslag maar loopt de rest van zijn leven waarschijnlijk mank. L4L steunt hem al geruime tijd. Onlangs verbleef hij drie maanden bij Shelter City in Den Haag, om op adem te komen.
 
Het is een vreemd beeld: een goed uitziende jongeman die loopt met een stok. Hij heeft geluk gehad, weet advocaat Magamed Abubakarov. Sinds 2007 is hij de raadsman van ‘moslimterroristen’ die betrokken zouden zijn bij de wilde aanval op het regeringsgebouw in het stadje Nalchik in de deelstaat Kabardino-Balkarië twee jaar eerder. Sindsdien wordt hij ‘gemonitord’ door de autoriteiten. ‘Al Qaida-advocaat’ wordt hij genoemd in overheidskringen. Zijn werk zou hem weleens zijn leven kunnen kosten, werd hem door een politieagent verteld. Dreigementen om zijn advocatenlicentie af te pakken waren er ook.
 
De aanslag gebeurde zo: laat op de avond, op de weg van Grozny naar Nalchik, werd hij ingehaald door een politieauto die hem maande te stoppen. Gewapende en gemaskerde agenten vroegen of hij de achterbak wilde openmaken. Toen: een harde klap, van een derde auto die hem aanreed. ‘Jammer dat ze de klus niet hebben afgemaakt,’ zou er later in het kantoor van de openbaar aanklager in Nalchik over zijn gezegd.
            De botten in zijn linkerbeen zagen er op de röntgenfoto uit als gruis, hij moest ruim een jaar revalideren en nog altijd zit zijn been vol ijzeren pennen. Waarschijnlijk is ook het zenuwstelsel aangetast, het gevoel in zijn linkerhand is weg en hij heeft geen controle over de spieren in zijn been. En nog altijd heeft hij last van nachtmerries, afgewisseld door slapeloosheid. Hij kan zich moeilijk concentreren.

Abubakarov is een etnische Tsjetsjeen, wiens familie door Stalin werd gedeporteerd naar Kazachstan. Tsjetsjenen worden in Rusland gediscrimineerd en zijn familie verhuisde terug naar de Tsje-tsjeense hoofdstad Grozny, volgens Abubakarov het ‘meest wetteloze deel van Rusland, waar de veiligheidsdiensten onaantastbaar zijn en ongestraft talloze mensenrechtenschendingen plegen.’ Dat maakt hem extreem kwetsbaar. Zijn moeder, die in Grozny woont en bij wie hij die bewuste avond op bezoek was geweest, werd al eens bedreigd door de veiligheidsdiensten.

Het onderzoek naar de plegers van de aanslag heeft, na ruim een jaar, nog niks opgeleverd. In feite is er helemaal geen onderzoek, constateert Abubakarov. Aanvankelijk probeerde zijn familie het op een akkoordje te gooien met de bestuurder van de auto – zo gaat dat in Tsjetsjenië – tot de bestuurder en zijn familie verdwenen. Abubakarov wil het er niet bij laten zitten en zal opnieuw aangifte doen.

Tatiana Scheltema

Download artikel als PDF

Advertentie