Het contact tussen rechters, het OM en de advocatuur is onpersoonlijk geworden, stelt advocaat Jaap Spigt. Met de Stichting Rechtbank Balie Gala wil hij daar verandering in brengen. ‘Iedereen zit nu op zijn eigen eilandje, zonde.’
            Spigt (HKS Advocaten in Rotterdam) wilde de opening van zijn nieuwe kantoor in 2001 groots vieren. Hij nodigde rechters, officieren van justitie, mensen van het OM en advocaten uit. Het contact tussen de ‘ketenpartners’ beviel zo goed, dat het jaar daarop een locatie werd afgehuurd. Met succes, want er kwamen volgens de organisator ruim driehonderd personen op af en hebben er inmiddels  vijf gala’s plaatsgevonden.
            Doel van de stichting is volgens Spigt contact te leggen tussen de ketenpartners. ‘Ik werk 28 jaar als advocaat en vroeger was de sfeer veel gemoedelijker. Het OM, de rechtbankmedewerkers, iedereen liep door elkaar heen en je sprak elkaar in de wandelgangen. Het persoonlijke contact is er niet meer, iedereen zit nu op zijn eigen eilandje en dat vind ik zonde. Er is een beetje kruisbestuiving nodig.’ Spigt heeft er moeite mee dat persoonlijk contact schaars is geworden. ‘Ik vind het een verarming van de advocatuur. Twee weten altijd meer dan een. Ik heb weleens gehad dat het pleiten even niet lekker ging. Dan zei een rechter “Jaap, let daar en daar eens op.” Het was een bepaalde begeleiding die je meekreeg, maar dat is allang niet meer.’
            Naast het organiseren van het jaarlijkse feest, speelt Spigt (broer van zangeres Frédérique Spigt) ook met de gedachte een landelijke Balie Band op te richten. Hij speelt zelf al jaren in verschillende bands, met muzikanten van onder andere van Marco Borsato. ‘Ik zoek nog advocaten die zich bij de Balie Band willen aansluiten.’

Download artikel als PDF

Advertentie