De Tweede Kamerleden De Wit van de SP en Schouw van D66 willen dat er een breed onderzoek komt naar de gevolgen van de bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Ze nemen geen genoegen meer met de ‘quick scan’ die staatssecretaris Teeven hen eerder heeft beloofd. De Kamerleden reageren op de onrust die is ontstaan over de aangekondigde bezuinigingen op de rechtsbijstand. De Raad voor de rechtspraak is bang dat 5,1 miljoen huishoudens straks helemaal geen tegemoetkoming meer krijgen voor de advocaatkosten.
            Raadsvoorzitter Erik van den Emster verklaarde ‘bezorgd’ te zijn over de voorgenomen bezuiniging van veertig miljoen euro, waarover de Eerste Kamer nog moet beslissen. Voor mensen met een laag inkomen zou het haast onmogelijk worden nog rechtsbijstand te krijgen. Ook de Orde vreest dat de toegankelijkheid van de rechtspraak door de aangekondigde bezuinigingen gevaar loopt.
            De Kamerleden De Wit en Schouw trokken in november al bij Teeven aan de bel over de bezuinigingen. Teeven beloofde toen een kort onderzoek dat in maart gereed is. De Wit en Schouw willen nu, vanwege de ‘noodkreten’ uit het veld, een uitgebreid onderzoek alvorens de maatregel van kracht wordt.

Download artikel als PDF

Advertentie