De eerste thriller ‘De Breuk’ van strafrechtadvocaat Gerard Spong komt dit voorjaar uit. Hij licht, exclusief aan het Advocatenblad, een tip van de sluier op.

Deze maand zit de raadsman veertig jaar in het vak en gedurende die jaren kwam hij regelmatig zaken tegen waarvan hij dacht ‘dit is een boek waard’. Uiteindelijk liet hij zich door één zaak inspireren. ‘De opmerkelijkste moordzaak in mijn carrière,’ aldus Spong.

De zaak in De Breuk speelde zich af in 2006-2007. ‘Een arts werd ervan verdacht zijn vrouw te hebben vermoord en in de tuin begraven,’ vertelt de strafrechtadvocaat. ‘Later zou hij haar hebben opgegraven en weer hebben herbegraven. Het interessante aan deze moord is de hoeveelheid medische/forensische informatie over verwurging en verstikking. Als advocaat heb ik jarenlang forensische rapporten bestudeerd, maar de hoeveelheid aan pathologisch en radiologisch materiaal dat deze zaak opleverde, is uniek.’

Schrijfproces
Het verhaal is voor 95 procent non-fictie en 5 procent fictie, vertelt Spong. ‘Er ging een wereld voor mij open tijdens het schrijven. Ik heb eerder boeken geschreven, maar die waren juridisch van aard. Nu moest ik letten op een spanningsboog en ervoor zorgen dat ik ingewikkelde juridische constructies in heldere taal omvormde. Ik vond het een fascinerend proces.’

Een drukke praktijk combineren met het schrijven ging hem goed af. ‘Ik ben vorig jaar juni begonnen en heb mezelf ertoe gedwongen het gedisciplineerd aan te pakken: elke ochtend van 7 tot 9 schreef ik, en soms tussen de bedrijven door. Wel heb ik mijn zomervakantie opgeofferd voor het boek.’

Volgens Spong is zijn boek ‘een must’ voor strafrechtadvocaten. ‘Er staat een grote hoeveelheid medische/forensische informatie in die van enorm toegevoegde waarde kan zijn als je met een dergelijke diepe strafzaak te maken krijgt. De informatie is er wel, maar die staat in dure Engelstalige medische handboeken. Dan moet je de informatie nog zien te combineren en dat heb ik juist in mijn boek gedaan.’

Tekst: Hedy Jak

Advertentie