De politiek is juist te prudent over de rechtspraak. Dat stelt Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA). ‘Zelden wordt er kritiek geleverd op een rechtszaak die nog loopt,’ zegt de parlementariër volgende maand in het Advocatenblad in een artikel over politiek en rechtspraak.

Volgens het Tweede Kamerlid wordt de regel dat de politiek zich niet mag bemoeien met een rechtszaak ‘iets te spastisch’ toegepast. Als voorbeeld noemt hij de zaak-Wilders. ‘Advocaat Bram Moszkowicz, die ongelooflijk mediageniek is, kon vanaf het begin de zaak sturen en kreeg zo een monopolie over de beeldvorming. Geen politicus zei een woord, ondertussen ging iedereen los.’
Dat schaadt volgens Recourt de politiek. ‘Natuurlijk, je wilt en je mag de rechter als politicus niet beïnvloeden. Maar nu is er geen enkele ruimte om elkaar te bekritiseren.’

Het is een opvallende uitspraak in een tijd dat steeds meer instituties juist stellen dat er aan de rechtspraak wordt gemorreld. De Raad voor de Rechtspraak heeft opgeroepen tot reflectie en bezinning. Maar ook landelijk deken Jan Loorbach zei afgelopen maand op BNR Nieuwsradio dat politici ‘zich meer moeten beheersen’.

Marc Hertogh, hoogleraar rechtssociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen zegt juist dat politici niet meer kunnen zwijgen. ‘Op tv, in de kranten en op Twitter: iedereen bemoeit zich met rechterlijke uitspraken en veel vaker dan pakweg twintig jaar geleden. Voor Kamerleden is het moeilijk om maar hun mond te houden als ondertussen iedereen het wel over die ene zaak heeft. Ze worden er vervolgens steeds weer op aangesproken tijdens spreekbeurten in zaaltjes in de provincie.’

Meer over dit onderwerp in het maartnummer van het Advocatenblad dat volgende week uitkomt.

Tekst: Kim van Keken

Advertentie