Het Advocatenblad is sinds afgelopen vrijdag digitaal terug te vinden op de website van de Koninklijke Bibliotheek (KB). Het online archief loopt van het eerste nummer in 1918 tot aan 1938.

Hiermee is het blad een van de 80 gedigitaliseerde tijdschrifttitels van de webdienst Tijdschriften 1850-1940 van de KB. Volgens coördinator Arno Kuipers zal het archief vooral voor wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt. Om auteursrechtelijke redenen zijn alleen de jaargangen tot en met 1939 beschikbaar.

Robert Sanders is senior beleidsadviseur bij de Nederlandse Orde van Advocaten en schreef samen met Floris Bannier De keizer en de advocaten over tweehonderd jaar moderne advocatuur. Hij is erg enthousiast over de digitalisering. ‘Juist omdat er op gebied van advocatuur niet veel materiaal beschikbaar is. Dit ontsluit een hele belangrijke bron voor iedereen die de geschiedenis van de Nederlandse advocatuur wil bestuderen.’

Volgens Sanders kan de digitale bron in het bijzonder iets betekenen voor advocaten. ‘De advocatuur is een beroepsgroep met een rijke traditie. Advocaten kunnen daar kennis van nemen. En ze kunnen bekijken hoe beroepsnormen zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld.’

Tekst: Sabine Droogleever Fortuyn

Advertentie