Jasper S., verdacht van de moord op Marianne Vaatstra in 1999, staat woensdag 27 februari voor de rechtbank in Leeuwarden tijdens de pro-formazitting. Wat gaat er gebeuren? Advocatenblad sprak met zijn advocaat Jan Vlug.

‘De media maken zich op voor een gigantisch circus,’ zegt advocaat Jan Vlug (Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters in Deventer, zie foto). Een woordvoerder van de rechtbank Leeuwarden had de raadsman gebeld en gewaarschuwd; tientallen journalisten en cameraploegen zouden op de tribune plaatsnemen. Vlug blijft er nuchter onder. ‘De zaak wordt aangehouden en eigenlijk gaat er niet veel gebeuren. Ik heb waarschijnlijk geen onderzoekswensen of verzoeken getuigen te horen. Ik heb de rapportages van de psychiater, psycholoog en milieuonderzoeker over Jasper S. nog niet ontvangen. Wij zouden daar nog aanleiding in kunnen zien contra-expertise te verzoeken.’

Zijn cliënt is bij de zitting aanwezig. ‘Als je wordt opgeroepen vind ik het een beetje minachtend als je er niet bent,’ zegt Vlug. ‘Voor mijn cliënt is het niet fijn, het is verschrikkelijk zwaar; al die media, nabestaanden en toga’s om hem heen. Maar op deze manier kan hij alvast wennen aan de zaal en de sfeer opnemen. Niemand heeft iets aan een totaal gestresste verdachte tijdens de echte zitting.’

Vlug sprak enkele maanden geleden openlijk over de zaak en zijn cliënt tijdens een optreden bij het televisieprogramma Nieuwsuur. Hij kreeg daar veel commentaar op uit verschillende hoeken. De advocaat zelf kijkt er tevreden op terug. ‘Ik zou het onmiddellijk weer precies hetzelfde doen. 98 procent van het commentaar dat ik kreeg was positief. Collega’s mailden dat ze het een verademing vonden dat ik duidelijk over de zaak sprak zonder de dooddoeners dat het onderzoek niet deugt en cliënt zwijgt.’

Volgens Vlug was zijn televisieoptreden een bewuste actie om daarna verder stil te kunnen blijven. ‘Ik wil niet het verwijt krijgen dat ik de verdediging in de media voer in plaats van in de rechtszaal. Dat vinden rechters namelijk niet fijn en dat zijn degenen waar je rekening mee moet houden.’ Toch moet je wel rekening houden met de media zegt Vlug. ‘Je kunt niet doen alsof ze niet bestaan. Ik ga niet bij Pauw en Witteman zitten en uitgebreid over de zaak praten, dat heb ik eenmalig gedaan; in deze zaak, bij deze verdachte. Maar wat ik wel doe is na de zitting een paar vragen beantwoorden. Daar kun je niet omheen.’

Tekst: Hedy Jak

Advertentie