Henk van Dijk werd beëdigd in 1977. Anno 2013 is hij Deken van de Orde van Advocaten in Den Bosch. Daar zal hij binnenkort mee moeten stoppen. Wat mij betreft om twee redenen.
De eerste heeft Henk ons zelf gegeven. Hij vindt dat er voor bejaarden geen plaats is in de Balie. Om die reden weigert hij de 74-jarige Hans van Eck die graag advocaat wil worden in zijn arrondissement.
Van Eck is een bijzondere man. Hij was aanvankelijk ingenieur die na de verkoop van zijn onderneming op 58-jarige leeftijd een studie rechten begon en deze binnen drie jaren afrondde. Vervolgens was hij jarenlang rechter totdat hij 70 jaar werd.
Van Eck, op wie de jaren nauwelijks vat hebben gekregen, bedacht dat hij als advocaat nog prima zou kunnen doorgaan. Een vrij beroep, nietwaar?
Velen gingen hem voor. Eind jaren ’90 werd zelfs een kantoor van pensionado’s gevestigd aan de Leidsegracht in Amsterdam, waar Willem van Manen, Theo Bremer en Wepko Scheltma na hun 65ste aan een nieuwe ronde advocatuur begonnen.
Wiek Slagter, beëdigd in 1947, is nog altijd advocaat in Rotterdam. Hij evenaart daarmee het record van Hans ten Holte, die van 1934 tot 2000 advocaat te Emmen was. Krasse knarren die ons tot lichtend voorbeeld zijn.

Maar Hans van Eck vindt dus deken Henk van Dijk op zijn pad die, zelf ook de zestig gepasseerd, zijn benauwde kijk op het leven aan Van Eck meent te moeten opdringen. ‘Wie inmiddels zo oud is als u,’ zou hij tegen de aspirant advocaat hebben gezegd, ‘zou achteruit moeten kijken en niet vooruit.’ Hij zal er alles aan gaan doen om hem de toegang tot de advocatuur te ontzeggen.
Het is een visie die past in een klein en muf sigarenkistje.

Deken Henk zou eens te rade moeten gaan bij de oude Griek Diogenes. Tegen mensen die zeiden: ‘Je bent oud, ontspan je de rest van je leven,’ zei Diogenes: ‘Hoe bedoel je? Als ik een langeafstandsloper was, zou ik dan bij de finish moeten ontspannen in plaats van een eindspurt in te zetten?’
Van Eck maakt een eindsprint en daarin moeten we hem van harte steunen. Cliënten zijn bovendien gebaat bij onorthodoxe vrije denkers, wars van conventies. Ook de Balie vaart daar wel bij.
En dat is meteen de tweede reden waarom Henk van Dijk niet als Deken is te handhaven.
Gerontofobie is onverenigbaar met dat publieke ambt.

Download artikel als PDF

Advertentie