Nu Nederland zich voor de derde keer in vijf jaar in een recessie bevindt, wordt de vraag ‘hoe nu verder?’ook voor advocatenkantoren steeds pregnanter. Men doet al meer met minder en voor de hand liggende kostenposten zijn al stevig teruggebracht. Maar zonder iets van vlees op de botten over te laten, is het lastig overleven. In ons coververhaal daarom een aantal advocaten en experts aan het woord over hoe men deze recessie zonder kleerscheuren doorkomt.
Ondertussen lijkt ook de rechterlijke macht zich in een crisis te bevinden. Zo`n 700 rechters uitten hun zorgen over de werkdruk, een oproep die zelfs op de publieke bijval van Hoge Raad president Geert Corstens kon rekenen. Anderzijds, zo`n 1700 rechters ondertekenden het manifest niet en dat Rinus Otte één van hen is, ligt voor de hand. Het is volgens hem een kwestie van beter je werk organiseren.

Voor wie zich afvraagt of het beroep van advocaat onder deze ontwikkelingen lijdt, goed nieuws: bij de vijf advocaat-stagiaires die over hun werk en kantoor vertellen, spettert het enthousiasme en de liefde voor het vak ervan af. En daar is geen crisis tegen bestand.

Download artikel als PDF

Advertentie