Zestien advocaten werden in januari hardhandig gearresteerd en de deken van Istanbul wordt bedreigd en geïntimideerd. Dat stelt de organisatie Avocats Européens Democrats (AED) in een rapport dat deze week werd gepubliceerd.

De reeks klachten over schendingen van grondrechten door de Turkse overheid is lang, schrijft AED-vicevoorzitter Hans Gaasbeek in het rapport. Advocatenkantoren werden met grof geweld binnengevallen en 24 uur lang doorzocht, zonder dat de deken of zelfs maar een officier van Justitie aanwezig was. Bestanden met gegevens van cliënten werden gekopieerd of meegenomen. Bij de arrestaties werden knuppels en traangas gebruikt. Ook zouden de gearresteerde advocaten zijn gedwongen hun DNA-materiaal af te staan.

De arrestaties vinden plaats tegen de achtergrond van het voornemen van de regering Erdogan om eens en voor al af te rekenen met de PKK en haar sympathisanten. Veel van de arrestanten zijn van Koerdische afkomst, de 46 advocaten die al eerder waren gearresteerd hebben allen op enig moment opgetreden voor PKK leider Abdullah Öcalan.

Niet zomaar advocaten
‘In dit land is niemand meer veilig,’ zegt deken Ümit Koçasakal van Istanbul in het rapport. Tegen hem lopen drie klachten van de staat, onder andere vanwege obstructie van het onderzoek door de autoriteiten. Behalve advocaten werden het afgelopen jaar ook tientallen journalisten, vakbondsleiders, burgemeesters en artsen opgepakt. ‘Onder de verschillende beroepsgroepen heerst een sfeer van vrees en intimidatie,’ aldus het rapport.

Tekenend is volgens de rapporteurs de houding van premier Tayyip Erdogan (zie foto), die advocaten publiekelijk verwijt dat zij ‘politiemoordenaars als een journalist en leden van bloedige organisaties verdedigen en vijanden van de hoofddoek en van de moraal.’

In een reactie zegt een zegsman van de Turkse ambassade dat er ‘meer aan de hand is dan in de Westerse media bekend wordt.’ De gearresteerde advocaten hebben connecties met verboden organisaties, zegt hij. ‘Het zijn niet zomaar advocaten.’

Tekst: Tatiana Scheltema

Advertentie