Van de familierechtadvocaten stopt 82 procent met het verlenen van gefinancierde rechtsbijstand als de extra bezuinigingen daarop doorgang vinden. Dat blijkt uit onderzoek van de vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators. Voorzitter Rob van Coolwijk: ‘De toegang tot het recht wordt ontzegd. Maar wiens schuld is dat: van advocaten of de overheid?’

De vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) trok onlang aan de bel. Uit onderzoek onder ruim 950 familierechtadvocaten, blijkt dat 82 procent van de ondervraagden stopt met verlenen van gefinancierde rechtsbijstand als de bezuinigingen op de rechtsbijstand doorgaan.

Volgens Rob van Coolwijk, voorzitter van de vFAS kan het systeem niet verder worden uitgekleed. Een schokkende uitkomst van het onderzoek vond hij het gemiddelde uurtarief van familierechtadvocaten die toevoegingszaken doen. ‘Dat ligt gemiddeld tussen de 20 en 60 euro per uur. Daar kun je geen kantoor op draaien.’

En ja, zegt Van Coolwijk, natuurlijk gaat het deels om de eigen portemonnaie. ‘Maar als advocaten niet kostenneutraal kunnen werken en daardoor toevoegingszaken weigeren dan wordt de toegang tot het recht ontzegd. Wiens schuld is dat: van advocaten of de overheid? Veel advocaten doen toevoegingszaken nog uit idealisme, omdat ze vinden dat iedereen recht heeft op juridische bijstand. Maar financieel is het niet meer rond te breien.’

Schrijnende werkelijkheid
‘De rek is eruit,’ zegt ook familierechtadvocaat Dianne Kroezen (Van der Woude de Graaf Advocaten in Amsterdam). Dat ze regelmatig onder de kostprijs werkt, licht ze toe aan de hand van een concreet voorbeeld uit haar praktijk. ‘Onlangs deed ik een echtscheidingszaak waar je tien punten voor krijgt toegekend. Dat staat voor 30 uur werk, ongeveer 1000 euro. Echter, de zaak was juridisch complex en ik heb 80 uur aan de zaak moeten werken. De rekensom 1000 euro gedeeld door 80 uur, leert dat ik voor 12,50 euro per uur heb gewerkt. Dat is de schrijnende werkelijkheid die wij in de praktijk onder ogen moeten zien. En zonder die extra inspanning had ik niet de benodigde kwaliteit kunnen leveren.’

Kroezen zegt nog strenger aan de poort te worden als de bezuinigingen op de rechtsbijstand doorgang vinden. ‘Ik krab me soms wel drie keer achter mijn oren voordat ik een zaak op me neem. Door betalende cliënten heb ik de luxe om pro deo zaken te kunnen doen. Maar langzamerhand houdt het echt op om nog toevoegingszaken te doen.’

Tekst: Hedy Jak

Advertentie