Gevangenen moeten zelf gaan betalen voor hun gevangenschap. Dat is een van de plannen van VVD-staatsecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie om te bezuinigen op het gevangeniswezen. Strafrechtadvocaten zijn sceptisch.

Het kabinet gaat 340 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen, meldt RTL Nieuws. Teeven gaat zijn plannen voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) vandaag in de ministerraad presenteren. Als de ministerraad een besluit neemt, zal Teeven eventueel later vandaag een persconferentie houden.

Volgens RTL Nieuws wil de staatssecretaris een aantal gevangenissen sluiten en meer gevangenen in één cel opsluiten. Ook wil hij dat gedetineerden zelf een bijdrage gaan betalen voor hun gevangenschap. Verder denkt hij erover om gevangenen vrij te laten met een enkelband. Ook moeten ze dan verplicht aan het werk.

De eerste reacties van (strafrecht)advocaten op Twitter lijken de maatregelen van Teeven nog niet direct te steunen. Een selectie uit de reacties op Twitter:

Strafrechtadvocaat Tjalling van der Goot (Anker en Anker in Leeuwarden):
‘Gevangene meebetalen aan eigen detentie? De inbreker steelt meestal niet omdat hij geld over heeft. #slechtplan.’

Marc Westendorp, strafrechtadvocaat bij dElb Advocaten in Den Haag twittert:
@TjallingvdGoot: ‘Onuitvoerbaar plan, allemaal kosten die niet kunnen worden verhaald, maar, direct en indirect tot meer kosten zullen leiden.’

Edgar Verstijnen, advocaat en eigenaar van Lievekamp Advocatuur in Oss:
‘Meneer de gevangene u loopt twee maanden huur achter, voor het einde van de maand betalen,anders wordt uw cel ontruimd!’

Strafrechtadvocaat Jochem Verschuren, Delissen Martens in Den Haag:
‘Gevangenen moeten betalen voor hun cel zegt Teeven. En dan? Vervangende hechtenis bij onmacht om te betalen?’

Strafrechtadvocaat in opleiding Mounaim:
‘Ik zou ‘n suite willen hebben met luxe ontbijt en diner, stenen toiletpot met zacht wc-papier en mooi uitzicht. #alsiktochmoetbetalen #Teeven’

Tekst: Hedy Jak

UPDATE: Kijk hier voor het ‘Masterplan Dienst Justitiële Inrichtingen’ van staatsecretaris Teeven dat vrijdagmiddag 22 maart bekend is gemaakt.

Advertentie