De positie van het slachtoffer moet verbeteren volgens de VVD. Met 25 concrete voorstellen wil VVD’er Ard van der Steur dat bewerkstelligen. Vandaag (donderdag 28 maart) bespreekt de Tweede Kamer het beleid voor slachtoffers van een misdrijf.

Goede informatievoorziening over het proces, bescherming tegen de dader en wettelijk vastgelegde rechten zijn volgens Van der Steur van belang voor het slachtoffer om de gebeurtenissen makkelijker te kunnen verwerken. Daarnaast pleit hij voor schadevergoeding en herstelmaatregelen.

Het Kamerlid wil met mediation het contact tussen beide partijen stimuleren. Het schadefonds moet zich volgens hem makkelijker in een zaak kunnen mengen. Als er iets verandert in de hechtenis van de dader, als die met verlof gaat of vrijkomt, moet het slachtoffer hiervan op de hoogte worden gesteld. Daarnaast moeten slachtoffers makkelijker hun naam kunnen veranderen, als ze dat willen, volgens de justitiewoordvoerder.

Van der Steur wil van de staatssecretaris horen of hij denkt dat er een duidelijkere definitie is te ontwikkelen voor het begrip slachtoffer. Door zo’n aanpassing zouden bijvoorbeeld de ouders van kinderen in de Amsterdamse zedenzaak ook als slachtoffer kunnen worden erkend. Niet alleen de dader, maar de hele samenleving is volgens het Kamerlid verplicht om slachtoffers met herstelmaatregelen of een schadevergoeding te helpen.

Na het algemeen overleg van vanmiddag, verschijnt op deze site een overzicht van de belangrijkste voorstellen.

Tekst: Sabine Droogleever Fortuyn

Advertentie