Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven wil met elektronische detentie voorkomen dat kortgestraften hun baan verliezen. Ze mogen met een enkelband om blijven werken. Bovendien verzacht dit de bezuiniging op de reclassering.

Hij lichtte zijn plan toe om vaker elektronische detentie toe te passen, zodat er minder cellen nodig zijn en gevangenissen dicht kunnen. De Kamer wilde van Teeven opheldering over de bezuinigingen op de reclassering. De reclassering moet tot en met 2016 18 miljoen euro inleveren, dat is eenvijfde van het totale budget.

De oppositiepartijen zijn bang dat de terugkeer van veroordeelden in de samenleving door de bezuinigingen in gevaar komt. Teeven gaf toe dat de reclassering ‘pijnlijke keuzes’ moet maken, maar met elektronische detentie kan ervoor gezorgd worden dat veroordeelden in ieder geval hun werk en woning behouden. Teeven vindt elektronische detentie vooral geschikt voor kortgestraften, maar het kan volgens hem ook worden toegepast in de eindfase van een langere celstraf, ook in combinatie met betaalde of onbetaalde arbeid.

Taakstraffen
De Tweede Kamer wilde woensdag ook opheldering over een artikel uit het Advocatenblad waarin wordt gesteld dat rechters het wettelijke verbod op taakstraffen voor ernstige zeden- en geweldsdelicten kunnen omzeilen. ‘Ik heb geen signalen uit de praktijk dat dit daadwerkelijk ook gebeurd’, zei Teeven. De invoering van artikel 22b Sr vorig jaar stuitte op kritiek vanuit de rechterlijke macht, maar volgens Teeven houden rechters zich er toch aan.

De staatssecretaris bestreed dat er onvoldoende controle is op uitvoering van opgelegde taakstraffen. Hij beloofde de Kamer wel dat veroordeelden die deze sanctie ontlopen, vervolgens niet in aanmerking komen voor elektronische detentie. Zij moeten gewoon de cel in.

Tekst: Maarten Bakker

Advertentie