Het aantal TBS-opleggingen met dwangverpleging in Nederland gaat volgens advocaat Wim Anker weer stijgen. Het zou daarom onverstandig zijn om TBS-klinieken te sluiten.

Wim Anker zei dat donderdag 18 april tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Teeven op het gevangeniswezen. Het aantal opleggingen van TBS met dwangverpleging is sinds 2008 flink gedaald, tot onder de 100 opleggingen per jaar. ‘Ik ben er echter van overtuigd dat het aantal weer gaat stijgen,’ zei Anker tegen de Tweede Kamerleden. ‘Dan hebt u de TBS-klinieken die Teeven nu wil sluiten weer hard nodig.’

De staatssecretaris kondigde vorige maand aan de klinieken Oldenkotte in Rekken en Veldzicht in Balkbrug te willen sluiten. Volgens Teeven is de maatregel, gezien de daling van het aantal TBS-opleggingen, verantwoord. Anker wees er tijdens de hoorzitting op dat Teeven ook de gemiddelde behandelduur in de TBS-klinieken wil reduceren van tien naar acht jaar. Volgens Anker zal dat ertoe leiden dat advocaten hun cliënten weer vaker zullen adviseren om mee te werken aan een TBS-behandeling. Rechters zullen de maatregel dan ook meer opleggen.

Verder pleit Anker ervoor om de bezuinigingen van Teeven over alle TBS-klinieken uit te smeren, zodat er geen instellingen dicht hoeven en hun capaciteit behouden blijft. Tijdens de hoorzitting in de Kamer verwachtten ook vice-president Yvo van Kuyijck van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en emeritus hoogleraar forensische psychiatrie Dick Raes dat het aantal TBS-opleggingen weer gaat stijgen.

Tekst: Maarten Bakker

Advertentie