De hoogste tuchtrechter, het Hof van Discipline in Den Bosch, oordeelde vandaag dat Bram Moszkowicz van het tableau is geschrapt.

Moszkowicz is ‘volledig verantwoordelijk voor de tekortkomingen die hem worden verweten’ en ‘heeft het vertrouwen in de advocatuur ernstig geschaad.’ Het Hof zag daarom geen andere mogelijkheid dan het oordeel van de Raad van Discipline te bekrachtigen. Moszkowicz heeft onder andere contante betalingen aangenomen zonder dat met de deken te overleggen, voerde een gebrekkige administratie, haalde zijn verplichte opleidingspunten niet en verwaarloosde belangen van zijn cliënten.

Moszkowicz, die de zaal binnenkwam achter schrijver en vriend Leon de Winter, hoorde het oordeel gelaten aan. Uiterlijk nonchalant, maar van dichtbij gezien gespannen poseerde hij voor de pers, die in grote getale was komen opdraven. Op het moment dat de voorzitter van het Hof Joost van Dijk de strafmaat bekrachtigde, spreidde bijna ex-advocaat zijn handen over de tafel, boog even zijn hoofd en trommelde licht met zijn voeten op de vloer.

‘Teleurstellend’
Hoewel hij na afloop toegaf fouten te hebben gemaakt, noemde Moszkowicz de uitspraak ‘teleurstellend.’ Schrappingen zouden wat hem betreft bewaard moeten blijven voor advocaten die strafbare feiten begaan. Gevraagd naar zijn toekomstplannen, hield Moszkowicz zich op de vlakte. ‘Eerst bezinnen.’ Wel zei hij dat hij volgende maand een persconferentie zal geven waarin hij tekst en uitleg zal geven.

Ook Moszkowicz’s  advocaat Gabriel Meijers noemde de straf te zwaar. Schrappen zou bewaard moeten blijven voor ‘advocaten die niet deugen.’ Daar was in dit geval geen sprake van, want volgens hem had zijn cliënt ‘gedaan wat hij kon’ om zijn fouten goed te maken. Een artikel in NRC van afgelopen weekend dat dat in twijfel trok, was volgens Meijers ‘onjuist en onvolledig.’

Tekst: Mark Maathuis 

Advertentie