In aanloop naar het partijcongres komend weekeinde keren duizenden PvdA’ers zich tegen de strafbaarstelling, één van de speerpunten in het regeerakkoord van coalitiepartner VVD.

Een groeiend aantal PvdA’ers keert zich tegen het strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland. Tijdens het PvdA-congres in november 2012 sprak oud-minister Ella Vogelaar zich nog als enige uit tegen de strafbaarstelling. Maar in de aanloop naar het PvdA-congres komend weekeinde in Leeuwarden keren zich duizenden PvdA’ers tegen de strafbaarstelling, één van de speerpunten in het regeerakkoord van coalitiepartner VVD.

Een petitie van de PvdA-afdeling Den Haag tegen de strafbaarstelling wordt ondersteund door duizenden gewone leden, lokale bestuurders en partijprominenten als oud-ministers Hedy d’Ancona en Jan Pronk. Ook enkele raadsfracties (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Hilversum, Maastricht) tekenden het manifest tegen de strafbaarstelling. De Jonge Socialisten roepen de achterban op om PvdA-leider Diederik Samsom tijdens het congres tot bezinning te bewegen.

Boete
Onder het vorige kabinet streed, toen nog oppositiepartij, PvdA tegen de strafbaarstelling. Maar tijdens de onderhandelingen met de VVD over het regeerakkoord ging de partij alsnog overstag. Door de strafbaarstelling is iemand die illegaal in Nederland verblijft straks in overtreding. Vreemdelingen zonder verblijfsvergunning kunnen dan een boete van maximaal 3.900 euro krijgen. Niet betalen betekent hechtenis. Ook wordt hulp aan illegalen strafbaar. VVD-staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie hoopt dat het zo onaantrekkelijker wordt voor vreemdelingen om naar Nederland te komen.

Tekst: Robert Stiphout

Advertentie