Tweede Kamerfracties zijn kritisch over het plan van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om TBS-klinieken te sluiten. Zijn voornemen om veroordeelden vaker met een enkelband weg te sturen, valt ook niet goed.

Dat blijkt uit de vele schriftelijke vragen van Kamerfracties aan Teeven over zijn Masterplan voor de gevangenissen, dat onder meer voorziet in de sluiting van TBS-klinieken. Volgens Teeven zijn er minder behandelplekken voor TBS-veroordeelden nodig, maar D66 betwijfelt dat. De staatssecretaris wil ook de duur van een TBS-behandeling verkorten van tien naar acht jaar. Daardoor zullen verdachten volgens D66 vaker bereid zijn een TBS-behandeling te ondergaan. En dat leidt weer tot een groter aantal TBS’ers.

Het CDA verwacht bovendien meer TBS-veroordelingen in de toekomst. Rechters krijgen de wettelijke mogelijkheid de maatregel toch op te leggen, ook als verdachten een psychiatrisch onderzoek weigeren. Het CDA heeft grote bedenkingen tegen de verkorting van de TBS-behandeling. ‘De veiligheid mag niet in gevaar komen’, stelt de fractie.

De PvdA wil weten of de gangbare GGZ-instellingen wel in staat zijn om de opvang van TBS-veroordeelden over te nemen van TBS-klinieken, zoals Teeven wil. De regeringsfractie vreest dat veroordeelden in een gat vallen als GGZ-instellingen onvoldoende voorbereid zijn. D66 is ook kritisch over Teevens plannen om vaker elektronisch detentie op te leggen. De partij vindt dat ‘deze strafbeslissing uitsluitend aan de rechter toekomt’ en niet aan de politiek. De PvdA wil geen ‘kale’ elektronische detentie, waarbij een gedetineerde alleen thuis op de bank zit.

Tekst: Maarten Bakker

Advertentie