Ümit Kocasakal, de deken van Istanboel, moet op 17 mei voor de rechter verschijnen. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan beïnvloeding van de rechter tijdens de zogeheten Sledgehammer-zaak. Deze zaak draaide om honderden militairen die in 2003 een staatsgreep tegen de regering van premier Tayyip Erdog˘an zouden hebben beraamd, en heeft vier jaar geduurd. Kocasakal trad niet zelf op in deze zaak, maar kwam op voor de advocaten van de verdachten. Die klaagden al langer dat ze hun werk niet konden doen omdat zij steeds het woord niet mochten voeren voor hun cliënten.

     Tijdens een zitting op 26 maart vorig jaar barstte de bom. Na een verhitte discussie tussen advocaten en aanklagers over de procedure werden de advocaten de zaal uitgestuurd. De rechter verdaagde de zaak en vroeg deken Kocasakal om nieuwe advocaten te benoemen. Kocasakal weigerde: de verdachten hadden per slot van rekening al advocaten. Op de volgende zittingsdag, 6 april, nam Kocasakal samen met het voltallige bestuur van de Istanboelse Orde plaats in de rechtszaal op de plaats waar de advocaten van de verdachten hadden moeten zitten. Vervolgens hield hij een betoog over de volgens hem gebrekkige rechtsgang. Daarmee heeft hij de beroepscode van de advocatuur geschonden, vond de openbaar aanklager, en op die overtreding staat een gevangenisstraf van twee tot vier jaar.

De aanklacht tegen Kocasakal past in een trend. Eerder al werden 46 advocaten opgepakt die optraden voor leden van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Deze processen lopen nog. Dat nu zelfs de deken van de grootste Orde van Turkije wordt aangepakt, tekent de welbewuste afbraak van de Turkse rechtsstaat, zo liet Kocasakal vorige maand in een persbericht weten. ‘Geen burger of organisatie heeft nog rechtszekerheid in Turkije.’ Tegenstanders van de regering worden nu ‘via het rechtssysteem monddood gemaakt, geïntimideerd en geëlimineerd’. Nu zijn de advocaten en Ordes van Advocaten die zich niet monddood laten maken en zich blijven verzetten doelwit van de regering,’ schreef hij.

     De Sledgehammer-zaak is door tegenstanders van de regering-Erdog˘an wel een showproces genoemd. Maar klachten van twee hoofdverdachten bij het Europese Hof voor de Rechten voor de Mens over een oneerlijke procesgang, veronachtzaming van hun rechten en de duur van het voorarrest, werden afgewezen.

Download artikel als PDF

Advertentie