Nationaal ombudsman Alex Brenninkmeijer wil naar Brussel, en de eerste stap is gezet. Om aan de verkiezing tot Europees ombudsman mee te doen, moesten kandidaten minstens veertig Europarlementariërs achter zich hebben – Brenninkmeijer heeft er inmiddels eenenvijftig.

De Europese ombudsman behandelt klachten over instellingen en organen van de Europese Unie. Zijn rol is in dat opzicht vergelijkbaar met die van de Nationale ombudsman in Nederland. Daarnaast heeft de Europese ombudsman een rol in het kader van de ‘Eurowob’: hij geeft oordelen over openbaarmaking van documenten door EU-instellingen.

De tweede termijn van Brenninkmeijer als Nationale ombudsman loopt nog tot 2017. ‘Ik ben zeker nog niet uitgekeken op mijn werk hier. Maar de functie van Europees ombudsman komt maar eens in de tien jaar voorbij, dat kun je niet timen’, aldus Brenninkmeijer.

Naast Brenninkmeijer is er nog een Nederlandse kandidaat: CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten. Het Europees Parlement komt deze week met een officiële kandidatenlijst. In juli beslissen de Europarlementariërs wie de nieuwe Europese ombudsman wordt. In een interview in het juni-nummer van het Advocatenblad spreekt Alex Brenninkmeijer onder meer over zijn kandidatuur.

Trudeke Sillevis Smit

Advertentie