De griffierechten voor zakelijke gedingen, hoger beroep en bestuursrechtszaken worden verhoogd, blijkt uit brief van Opstelten en Teeven.

Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie schrijven de Tweede Kamer dat ze, in verband met de bezuinigingen, toch niet ontkomen aan een verhoging van de griffierechten. De grootste stijgingen komen terecht bij zakelijke gedingen met een groot financieel belang, bij hoger beroepszaken, en bij bestuursrechterlijke zaken. Het ministerie van Veiligheid en Justitie moet tot en met 2018 ruim één miljard euro bezuinigingen.

In de brief aan de Tweede Kamer, die ze afgelopen vrijdag verstuurden, vertellen Opstelten en Teeven hoe ze dat bedrag willen ophoesten. Een ‘geringe’ stijging van de griffierechten is volgens beide bewindslieden onvermijdelijk. ‘Voor de meeste categorieën zaken zal de verhoging uitermate bescheiden zijn,’ schrijven ze. Hoe groot de verhogingen exact zullen zijn, is nog niet bekend. Dat maken de bewindslieden voor de zomer bekend. Er komt geen geheel nieuw tariefmodel, Opstelten en Teeven gaan uit van de bestaande tarieven. Het vorige kabinet wilde 240 miljoen euro bezuinigen op de griffierechten, maar dat ingrijpende voorstel ging na protesten van tafel.

Rechtsbijstand
Uit de brief van vrijdag aan de Tweede Kamer blijkt verder dat Teeven de bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand doorzet. De kosten daarvan ‘dienen structureel verlaagd en beheersbaar te worden,’ aldus Teeven. Eerder dit jaar werd bekend dat de bewindsman, tegen de zin van onder andere PvdA-leider Diederik Samsom, ongeveer honderd miljoen wil snoeien op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Voor deze zomer komt Teeven ook met details over dit plan.

Tekst: Maarten Bakker

Advertentie