Verenigingen van advocaten maken zich ernstige zorgen over de omstandigheden waaronder de gevangenen in Guantánamo Bay worden vastgehouden. Om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse president Barack Obama zich aan zijn belofte houdt en de gevangenis sluit, dienen ze in tien Europese steden bij Amerikaanse ambassades een petitie in.

De recente hongerstakingen en gedwongen voedingen van Guantánamo-gevangenen vormen de directe aanleiding voor (Europese) verenigingen van advocaten om de noodklok te luiden. ‘Het gaat om schendingen van zoveel verdragen waar Europa en de Verenigde Staten bij betrokken zijn. Het recht op een eerlijk proces, op een snel proces. Sommige gevangenen zitten al meer dan tien jaar vast zonder dat ze een proces hebben gehad. Dat is nog nooit vertoond,’ zegt Hans Gaasbeek, bestuurslid van de Dutch League for Human Rights.

Deze vereniging gaat samen met de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland, de Commission Défense de la Défense en de European Association of Lawyers for Democracy and World Human Rights een petitie aanbieden in tien Europese steden bij Amerikaanse ambassades. In de petitie zullen de advocaten president Barack Obama vragen de ‘kluwen van rechtenschendingen’ te stoppen en zich aan zijn belofte te houden de gevangenis te sluiten.

De gevangenis op Cuba werd in 2002 geopend om terreurverdachten vast te houden die na de aanslagen van 11 september 2001 gevangen waren genomen in onder meer Afghanistan en Pakistan. Vanaf die tijd zijn de Verenigde Staten herhaaldelijk beschuldigd van marteling.

Tijdens zijn presidentiële campagne in 2008 noemde Obama Guantánamo Bay een ´betreurenswaardig hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis´ en beloofde hij de gevangenis in 2009 te sluiten. ´ We zijn door deze belofte op het verkeerde been gezet,´ zegt Gaasbeek. ´ Nu zegt hij dat niet meer zo krachtig. Het is wenselijk om vanuit Europa druk uit te oefenen.´

Gaasbeek benadrukt dat zijn vereniging ook de Nederlandse regering zal oproepen een gebaar te maken naar de Verenigde Staten. ´De regering heeft laten weten tegen de gevangenis te zijn. Nu moet ze ook de daad bij het woord voegen.´

Sabine Droogleever Fortuyn

Advertentie