Onderzoek naar de tragische dood in 1919 van arme dienstmeid. Welke advocaat kan helpen?

Neerlandicus dr. Reinold Vugs onderzoekt een ice cold case. Vugs, die eerder de biografie van advocaat-auteur F. Bordewijk schreef, is gegrepen door de moord op Cornelia Louisa Hoogduin in de Meerpolder in Zoetermeer. De moord op de 22-jarige Hoogduin werd op 26 november 1919 gepleegd en de rechtszaak tegen verdachte Gerrit Baars had plaats op 17 mei 1920 voor de Rechtbank Den Haag. Boerenknecht Baars werd verdedigd door advocaat J.H. Rolandus Hagedoorn uit Den Haag en vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Vugs: ‘Dit, in combinatie met het feit dat het om een arm dienstmeisje ging, maakt de zaak zo tragisch.’
Alleen, Vugs’ onderzoek is vastgelopen. Door het bombardement op het Haagse Bezuidenhout in de Tweede Wereldoorlog zijn processtukken en processen-verbaal verloren gegaan. Vugs is nu op zoek naar advocatenkantoren die materiaal over deze zaak in hun archief bezitten. Het kan bijvoorbeeld gaan om de pleitnota van Rolandus Hagedoorn. Vugs: ‘Na het overlijden van Rolandus Hagedoorn in 1945 is zijn archief overgenomen door mr. J. Spanjersberg, eveneens uit Den Haag. Daarna ben ik het spoor kwijtgeraakt.’ Zijn onderzoek zal resulteren in een boek, met onder andere een reconstructie van de moord.
Vugs is te bereiken per e-mail (reinold.vugsAgmail.com) of telefoon (079) 341 53 17. De beloning voor de gouden tip is een fles champagne.

Download artikel als PDF

Advertentie