De Lawyers for Lawyers Award 2013 wordt dit jaar uitgereikt aan de dappere Kaukasische advocaat Magamed Abubakarov. ‘Ik doe gewoon mijn werk, en dat is mensen helpen.’

Abubakarov ontvangt bijna dagelijks doodsbedreigingen per sms, en wordt 24/7 afgeluisterd. Hij werd eerder onder verdachte omstandigheden aangereden. Daarbij werd zijn linkerbeen verbrijzeld. Sindsdien loopt hij met een stok. Die aanslag is nooit opgehelderd. De jury prijst Abubakarov voor zijn ‘uitzonderlijke dapperheid en doorzettingsvermogen’. ‘Ik ben erg blij met de prijs, maar ik weet niet of ik hem verdien,’ laat Abubakarov in een reactie per mail weten. ‘Ik doe gewoon mijn werk, en dat is mensen helpen.’
            Abubakarov woont en werkt in de Noord-Kaukasische stad Naltsjik en staat vermeende moslimterroristen bij in een megaproces dat al jaren sleept. Zijn
cliënten bestormden in 2005 enkele regeringsgebouwen en zitten sindsdien vast. Volgens Abubakarov pleegden zij hun daad uit frustratie tegen de stelselmatige onderdrukking van de moslimminderheid in het gebied.
            In totaal werden twintig advocaten uit de hele wereld voorgedragen voor de award. De jury bestond uit Heikelien Verrijn Stuart, Egbert Myjer, Theo van Boven en Els Swaab. Zij verleenden een eervolle tweede plaats aan de Pakistaanse advocaat Mirza Shahzad Akbar, die in zijn eentje de juridische strijd aanbindt tegen de aanvallen met drones door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in de Federaal Bestuurde Stamgebieden, bij de grens met Afghanistan. Twee jaar geleden deed hij aangifte tegen het hoofd van de CIA in Pakistan die zich daardoor gedwongen zag het land te verlaten.
            Als derde verkoos de jury de Indonesische advocaten Olga Hamadi en Gustaf Kawer, die strijden tegen het schenden van de rechten van inheemse Papoea’s door politie, veiligheidsdiensten en militairen.
Abubakarov ontvangt de prijs op 31 mei uit handen van de Zimbabwaanse Alec Muchadehama, de winnaar van de eerste L4L Award in 2011. De L4L Award werd twee jaar geleden in het leven geroepen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Stichting Lawyers for Lawyers. Met de award eert de stichting een advocaat die zich op uitzonderlijke wijze inzet voor mensenrechten en die vanwege zijn of haar werk als advocaat wordt bedreigd of gehinderd. Daarnaast hoopt de stichting dat de publiciteit enige mate van bescherming biedt.

Tatiana Scheltema

Download artikel als PDF

Advertentie