Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zet zijn eigen visie op versterking van het toezicht op de advocatuur door. Dat meldt de Nederlandse Orde van Advocaten. De kern van het wetsvoorstel blijft overeind, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie in een reactie.

Volgens de Orde gaf de staatssecretaris gisteren aan er niet langer samen met de Orde uit te willen komen op het toezichtdossier. Ministerie en Orde overlegden sinds een jaar over een sterker toezicht op de advocatuur. Dat toezicht moet het vertrouwen in de kwaliteit van advocaten bij het pubiek borgen.

De Orde geeft de voorkeur aan toezicht door een onafhankelijke buitenstaander die rapporteert aan het publiek. Teeven geeft de voorkeur aan een sterkere rol van de overheid in het toezicht. Volgens de Orde schaadt dat ‘de vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid van de advocatuur’.

Landelijk deken Jan Loorbach zegt bijzonder teleurgesteld te zijn. ‘Dat een bewindspersoon er voor kiest zo de strijd aan te gaan met de advocatuur op een dossier waarover met geen letter in het Regeerakkoord wordt gerept, is onbegrijpelijk. De Orde is en blijft mordicus tegen het door Teeven voorgestelde toezichtmodel en zal zich daar met felheid tegen verzetten.’

In een reactie laat een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie weten dat de staatssecretaris tegemoet zal komen aan wensen van zowel Kamerleden als de advocatuur. Daarbij blijft wel de kern van het wetsvoorstel overeind: ‘Onafhankelijk toezicht op de advocatuur waarvan de eindverantwoordelijkheid in handen is van een nieuw college dat onderdeel is van de Nederlandse Orde van Advocaten. Maar wel met een duidelijke blik van buiten.’

Het wetsvoorstel herziening toezicht advocatuur is vorig jaar juli bij de Tweede Kamer ingediend. Antwoorden op schriftelijke vragen van Kamerleden worden voor het zomerreces verwacht.

Kijk hier voor het volledige persbericht van de Orde.

Advertentie