De advocatuur geldt als een behoudende beroepsgroep, maar digibeten zijn advocaten zeker niet. Recent onderzoek door het Advocatenblad wees uit dat zeker een kwart van de advocaten beschikt over een tablet. Maar welke van de vele duizenden apps voor tablets en smartphones zijn handig voor advocaten? En wie moeten ze volgen op Twitter om bij te blijven? Het Advocatenblad zocht, selecteerde en maakte een overzicht.

Advocatuur

@TjallingvdGoot
Strafrechtadvocaat Tjalling van der Goot (Anker & Anker) is recht voor zijn raap. Zijn tweets bevatten vaak links, zijn uiterst informatief en leerzaam. Social media blijken voor hem ook een uitlaatklep bij ergernissen over ‘de gang van zaken’.

@mariskaaantjes
Arbeidsrechtspecialist Mariska Aantjes (Aantjes Advocaten) stelt dat ze vooruitloopt op het gebied van social media en ‘Het Nieuwe Werken’. Haar tweets gaan over actualiteiten, arbeidsrecht en persoonlijke ervaringen. Af en toe twittert ze over haar privéleven.

@cthijm
Christiaan Alberdingk Thijm (SOLV Advocaten) is een autoriteit op het gebied van auteurs- en mediarecht. Hij is altijd op de hoogte van het laatste nieuws en deelt graag zijn kennis. Hij antwoordt direct op vragen of opmerkingen van volgers.

@jeadvocaat
Strafrechtadvocaat Richard Korver (Korver & Van Essen advocaten) twittert vlijmscherp over juridische dilemma’s en (eigen) rechtszaken. Af en toe wordt hij sarcastisch. Hem volgen is soms vermakelijk, vaak nuttig, alleen al omdat hij zelf veel volgt.

@marcoswart
Marco Swart (Swart & De Schepper Advocaten) lijkt bij alles een link te vinden met arbeidsrecht. Dat levert verrassende inzichten op. Hij schuwt kritiek niet, ook niet als het privébesognes betreft. ‘Zojuist in taxi gênante ervaring. (…) Geen fooi.’

@Ellen_Timmer
Ondernemingsrechtadvocaat Ellen Timmer (Pellicaan Advocaten) is een vakfanatica. Haar doorgaans kritische tweets onderbouwt ze met links en verwijzingen. Op haar blog probeert ze informatie over witwasbestrijding op een systematische manier bij elkaar te brengen.

@fundamentadv
Advocaat bouwrecht Remco Smith (Fundament Advocatuur) twittert veel over architectuur en zijn persoonlijk leven. Ook nieuws uit de bouwwereld en reacties op bijvoorbeeld televisie-uitzendingen komen aan bod.

@advocaat_PS
Wie geïnteresseerd is in jeugd- en vreemdelingenrecht kan niet om advocaat Patricia Scholtes (Van Dijk Van Schijndel Menheere Scholtes) heen. Scholtes is actief binnen vele verenigingen en mede daardoor een bron van informatie. Ze twittert ook vaak over lopende zaken.

@WillemJanAusma
Strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma (Ausma De Jong Advocaten) twittert met Friese nuchterheid over lopende zaken en geeft zo een inkijkje in de kantoorvoering. Ook belevenissen in de rechtszaal komen langs.

@advocaatsmeets
Strafrechtadvocaat Sidney Smeets (Spong Advocaten) is gespecialiseerd in zedenzaken. Zijn Twitter-account bevat dan ook een schat aan interessante kennis over de wereld van commuun strafrecht, cassatie en bijstand aan minderjarige verdachten.

@HarryVeenendaal
Jurist, journalist en columnist van het Advocatenblad Harry Veenendaal is kritisch tot haast op het beledigende af. Eigenlijk kunnen advocaten niet om deze criticus heen, al is het alleen al voor de nodige zelfreflectie met behulp van Veenendaals tweets.

@ABAJournal
Het blad van de Amerikaanse Orde van Advocaten levert continu updates over juridische ontwikkelingen en nieuws uit of voor de (Amerikaanse) advocatuur.

@Advocatie
De website Advocatie.nl geldt als de luis in de pels van de advocatuur. De redactie twittert over nieuws en nieuwtjes uit de beroepsgroep.

@mr_mag_online
De redactie van het magazine voor juristen Mr. bericht ook op Twitter over actualiteiten in de juridische sector en presenteert per tweet onder meer de mr. en dealmaker van de week.

Voor op kantoor

@Balieplus
Balie+ twittert over de wijze waarop advocaten hun praktijk (kunnen) uitoefenen. De servicebalie voor de advocatuur geeft nieuws en (lees)tips over onder meer pensioenen, verzekeringen en bedrijfsvoering.

@avvo
Het naar eigen zeggen ‘meest succesvolle internationale marketingplatform in de advocatuur’, het Amerikaanse Avvo, geeft in tweets tips en nieuwtjes weg over bedrijfsvoering.

HootSuite  
gratis overzicht
Sociale netwerken zijn met HootSuite in één overzicht te beheren en te managen. Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+, Foursquare, Myspace, WordPress en Mixi zijn naast elkaar te gebruiken en te koppelen. Ideaal voor het volgen van één bepaalde kwestie op diverse social media.

Evernote   
gratis
Evernote zorgt ervoor dat u altijd en overal uw aantekeningen bij de hand heeft. Bovendien maakt het artikelen, aantekeningen, vergaderstukken en andere documenten makkelijk doorzoekbaar op computer, tablet of smartphone.

1Password  
15,99 euro (bij iOS)
Zoveel websites, zoveel wachtwoorden. In 1Password voert u al uw gebruikersnamen, wachtwoorden en andere codes in om vervolgens een masterwachtwoord te creëren waarmee u toegang krijgt tot alle toepassingen waarvoor u een gebruikersnaam en wachtwoord opgaf.

Feedly   
gratis
Deze Rss-reader is dé opvolger van de niet meer beschikbare, maar erg populaire Google-reader. Wanneer u een zoekopdracht hebt uitstaan op zoekmachine Google dan krijgt u een melding zodra er iets daarover op internet verschijnt. Handig voor het bijhouden van blogs, forums en social media.

Bitly  
gratis
Benieuwd hoe effectief uw boodschap op social media is geweest? Met Bitly kunt u zien wat er met uw boodschappen gebeurt. Ook kunt u zien hoeveel er op een link binnen uw tweet is geklikt.

EzPDF Reader  
3,59 euro (bij iOS)
EzPDF Reader is de best verkopende, best beoordeelde en meest becommentarieerde multimedia pdf-viewer en -annotator. Wie meer dan één bestand tegelijk wil openen kan beter iAnnotate gebruiken, al is die inhoudelijk minder ontwikkeld.

SignMyPad  
3,95 euro (bij iOS)
Documenten elektronisch ondertekenen kan met SignMyPad. Handiger dan eerst printen, ondertekenen, scannen en archiveren. Het document kan per e-mail naar het dossier van de klant.

LogMeIn  
gratis
U kunt bij al uw documenten als u ze bijvoorbeeld plaatst in de cloud via apps als Dropbox. Bent u dat vergeten dan heeft u met LogMeIn op afstand toegang tot uw computer (of andere) via uw smartphone.

 Wet- en regelgeving

@schrpinstrfrcht
Scherp in Strafrecht is de portal van Sdu Uitgevers voor de strafrechtjurist. Tweets gaan over nieuws, blogs, vakliteratuur en cursussen op het gebied van strafrecht.

@ictrecht
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis bevat meer dan 350 artikelen over bescherming van persoonsgegevens, techniek en intellectueel eigendom. Op @ictrecht twittert hij over ICT-nieuws en kondigt hij zijn blogs aan.

@Rijksoverheid
Wie de berichtgeving van de Rijksoverheid niet wil missen, kan terecht bij het Twitter-account van de Rijksoverheid. Nadeel is wel dat door de brede scope van onderwerpen niet alle tweets even interessant zijn.

@Het_OM
Ook het Openbaar Ministerie is actief op Twitter. Strafeisen, nieuws en uitspraken komen voorbij. Ook vraagt het OM geregeld om een mening: ‘Wat vindt u van de #strafhoogte voor diefstal op straat?’

@nieuwewetten
Op Twitter toont gratis zoekmachine Liigl de status van nieuwe wetsvoorstellen (inclusief memorie van toelichting). Ook tips voor het vinden van meer informatie komen geregeld voorbij.

@jeroenrecourt
PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt twittert over de PvdA, het koninklijk huis en, vooral, over justitie. Maar het meest twittert hij over wat er in de Kamer op justititeel gebied speelt. Ook gebruikt hij Twitter om meningen te toetsen.

@ArdvanderSteur
VVD-Kamerlid Ard van der Steur twittert over justitie en, wegens zijn mediation-wetsvoorstel, de laatste tijd veel over mediation. Hij mengt zich in de meest uiteenlopende debatten en kondigt zijn deelname daaraan veelal op Twitter aan.

NTFR   
gratis
Deze applicatie van het Nederlands
Tijdschrift voor Fiscaal Recht
(NTFR) geeft wekelijks toegang tot nieuwe belangrijke fiscale commentaren bij jurisprudentie en wetgeving, opinies van gezaghebbende auteurs en de rubriek Actueel.

OpMaat  
gratis
Deze app maakt het mogelijk om altijd en overal de geldende Nederlandse wetteksten te raadplegen. De wetteksten zijn doorbladerbaar en te downloaden via de mobiel. Tevens kunnen tags worden toegevoegd om de teksten makkelijk op onderwerp of dossier te vinden. Veelgebruikte teksten kunnen als favoriet worden aangegeven en worden doorgestuurd.

WettenNL   
gratis
De app van het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties. Deze applicatie maakt het mogelijk om alle elektronische boeken op ePUB.overheid.nl ook op uw iPad te lezen. U krijgt een melding als er een update beschikbaar is in een eerder opgehaalde wetsfamilie. Ook kunt u zelf notities en markeringen aanbrengen.

NieuweWetten
gratis
Installeer de NieuweWetten-app als u geattendeerd wilt worden op wetswijzigingen en nieuwe regels. De app geeft een melding op maat, want u kiest zelf de onderwerpen die voor u relevant zijn.

hetRecht  
gratis
Toont Nederlandse wetgeving en jurisprudentie, waarbij per wetsartikel de drie meest recente uitspraken zijn gekoppeld.

Arresten Game  
gratis
De Arresten Game van Uitgeverij Kluwer en advocatenkantoor Stibbe helpt op eenvoudige wijze jurisprudentie uit het hoofd te leren. De student selecteert in de app de arresten die voor het tentamen geleerd moeten worden en speelt met die arresten een spel, dat lijkt op Memory.

Legal Intelligence  
gratis
Legal Intelligence is een eenvoudig te gebruiken, geavanceerde zoekmachine voor juridische bronnen. Naast het groot aantal openbare bronnen dat standaard is te doorzoeken, kan de gebruiker een op maat gemaakt pakket (tegen meerprijs) vragen.

Kantonrechtersformule   
gratis
De kantonrechtersformule-app biedt u een praktisch instrument voor de berekening van de hoogte van de ontslagvergoeding. Uitgegaan wordt van het rekenmodel zoals dat op 30 oktober 2008 door de Kring van Kantonrechters is vastgesteld.

HeinOnline
gratis
Deze app geeft toegang tot de (veelal) Amerikaanse juridische tijdschriften van de juridische uitgeverij William S. Hein & Co. De bron bevat meer dan negentig miljoen pagina’s rechtsgeschiedenis en overbrugt daarmee de kloof tussen de wetsgeschiedenis en meer dan 1.600 recht en wet gerelateerde tijdschriften. Net als bij concurrenten Westlaw en LexisNexis moet een abonnement worden afgesloten.

Rechtbank

@chrisklomp
Rechtbankverslaggever voor onder meer het Algemeen Nederlands Persbureau Chris Klomp neemt geen blad voor de mond en heeft humor. Hij blogt ook over rechtszaken, als ware het literatuur.

@zittingszaal14
Rechtbankverslaggever Rob Zijlstra van het Dagblad van het Noorden doet verslag vanuit Rechtszaal 14. Op zijn weblog
staan nog eens 698 verhalen. ‘Namen van verdachten (en slachtoffers) zijn verzonnen, de rest is waar,’ zo schrijft de journalist.

@folkertjensma
Redacteur en commentator van NRC Handelsblad Folkert Jensma twittert over alles over of in ‘zijn’ krant. Ook verwijst hij naar zijn juridisch expertblog waarin hij dieper ingaat op ontwikkelingen in de rechtspraak en het openbaar bestuur.

@iRechter
Rechter Sylvia Taalman twittert op persoonlijke titel. Haar tweets geven een aardig inkijkje in de gedachtewereld van de rechterlijke macht. Rechters blijken ook gewoon mensen. Taalman deelt haar twijfels, maar is (natuurlijk) voorzichtig. Over concrete zaken twittert ze niet.

‘Ons adagium is sharing is caring’

Dirkzwager
KennisApp   
gratis

Als eerste juridische dienstverlener van Europa ontwikkelde Dirkzwager in 2010 een applicatie voor de iPhone, iPod touch en iPad. Inmiddels is de Dirkzwager Kennis App, die toegang geeft tot alle gepubliceerde juridische artikelen van Dirkzwager advocaten & notarissen, bijna 40.000 keer gedownload. ‘Tezamen met al onze andere social media accounts als Facebook, LinkedIn, Google+, Twitter en onze eigen kennispagina’s met jaarlijks duizend nieuwsberichten zitten we op één miljoen pageviews per jaar,’ zegt marketing manager Pieter Sonneveld.
Sonneveld: ‘Ons adagium is sharing is caring. We zijn ervan overtuigd dat frequente en actuele content de belangrijkste voorwaarde is voor social media: je moet met hoge regelmaat iets te vertellen hebben.’ Om dat te bewerkstelligen zijn alle advocaten actief betrokken bij het kennisdeelconcept en heeft Dirkzwager het gebruik van social media onderdeel gemaakt van de totale strategie van het bedrijf. Sonneveld: ‘Opvallend is wel dat het met name de “ouderen” van het kantoor zijn die actief met social media aan de slag willen en het juist de jongeren zijn die hier iets terughoudender in zijn. Terwijl je zou denken dat die juist de inzet van media als Facebook, Twitter en LinkedIn omarmen. Wellicht dat zij nog wat meer zoekende zijn naar hoe zij zich als jurist binnen een organisatie “mogen” uiten of hoe zij zich als specialist extern mogen profileren. We pushen niet actief dat men zich via social media uit. Via ons systeem van kennispagina’s en duizend artikelen per jaar wordt dit automatisch voor ze geregeld.’
Op 15 mei lanceerde het kantoor een nieuwe juridische KennisApp: KennisBoek. De app is een verlengde van de bestaande gratis juridische kennisportal van Dirkzwager, maar is anders dan portal www.partnerkennis.nl interactief. Sonneveld: ‘Zo kun je als gebruiker de content geheel naar eigen wens bepalen en ook hoe en wanneer je iets (eventueel offline) leest. Ook kan worden deelgenomen aan discussies waaraan ook Dirkzwager-juristen deelnemen. We willen de dialoog bevorderen.’

‘Stem af op de ontvanger’
@Advocatenorde

‘Integratie van social media in de samenleving mag dan vele malen hoger liggen in de Verenigde Staten, qua gebruik moet je ons Hollanders niet onderschatten.’ Yvo Jouvenaar is optimistisch over hoe de advocatuur zichzelf profileert via internet. De social-mediaspecialist van de Nederlandse Orde van Advocaten twittert voor de Orde en monitort sinds januari 2013 het gebruik van social media door advocatenkantoren in Nederland. ‘Het is niet zo vreemd dat de sector iets later dan andere de ingang naar social media heeft gevonden. De advocatuur is nu eenmaal een vak dat in een enorme traditie staat met traditioneel taalgebruik en formele omgangsvormen. Bovendien is het een beroepsgroep die meer dan gemiddeld zorgvuldigheid moet betrachten in zijn communicatie. Desalniettemin is er nu een golfbeweging gaande.’
Jouvenaar: ‘Het speciale van Twitter, Facebook, Linkedin en Google+ is dat je een kanaal hebt dat van jezelf is en dat geeft een andere manier van aanspreken. Het is heel belangrijk dat je spreekt met een authentieke stem waarbij je er wel rekening mee moet houden dat je altijd afstemt op de ontvanger.’ Hij waarschuwt: de gemiddelde gebruiker is niet de gemiddelde Nederlander. Jouvenaar: ‘Je hebt early adapters en late volgers.’
Het delen van informatie, interpretatie en ervaringen pakt volgens de social-mediaspecialist over het algemeen eerder voordelig dan nadelig uit. Het delen van kennis via een blog of forum is bovendien niet alleen leerzaam, maar ook interessant voor klanten. ‘Je beoefent een vak dat voor de meeste mensen toch vrij blackbox is. Wat een advocaat nu precies doet, is voor de meeste mensen niet helemaal helder. Een marktkoopman verkoopt sinaasappelen, maar een advocaat “verkoopt” deskundigheid. Met een blog kan een advocaat laten zien waar hij mee bezig is. Dat is tevens leerzaam voor collega’s. Ze kunnen onderling interpretaties bespreken. Daarmee is social media meteen een laagdrempelige manier van interactie. Zij die actief zijn op social media, hebben er baat bij.’

‘Akelige details vermijd ik’
@SaskiaBelleman

Vanuit de rechtszaal twittert Saskia Belleman, journaliste van De Telegraaf, over de kleinste details waardoor je als ‘lezer’ het gevoel krijgt aanwezig te zijn bij de zitting. Bij zaken over kindermishandeling en zedendelicten keldert het aantal volgers volgens Belleman. ‘De meest akelige details vermijd ik, maar als het essentieel is dan ontkom je er niet aan. Het is nu eenmaal mijn taak om over de feiten te schrijven.’
Volgens Belleman krijgen volgers meer kennis over het nieuws. ‘Wat je in kranten ziet, is enkel een samenvatting. Via Twitter kun je een chronologisch verslag doen. Mensen vragen zich toch af: wat heeft daar nou achter gezeten? Ze willen begrijpen hoe het zo ver is gekomen. Ook mensen die persoonlijk betrokken zijn, vinden het fijn dat ze op deze manier een zaak kunnen volgen zonder dat ze meteen fysiek aanwezig moeten zijn. Daarnaast stellen de lezers ook vragen aan mij. ‘Waarom krijgt iemand vier keer levenslang?’ Dat leg ik dan uit en daardoor krijgen mensen meer begrip voor straffen die worden opgelegd.’
Inmiddels hebben zich ook advocaten en rechters gevoegd onder volgers van de rechtbankverslaggevers. ‘Heel af en toe zie ik ook weleens dat ze op hun telefoontje zitten mee te kijken’, zegt Belleman. ‘Het is voor hun toch ook leuk om te merken dat wij een zaak waar zij mee bezig zijn, interessant genoeg vinden om te verslaan. De commentaren die ik krijg zijn ook meestal positief. Al kreeg ik in het begin ook nog weleens een verbod om mijn mobiel te gebruiken. Dat kon zijn van de parketwachter of van de rechtbank. Ik denk dat ze het in het begin gewoon allemaal wat eng vonden om op deze manier te worden gevolgd. Zo van: ze kan wel van alles twitteren. Alsof ik ga melden dat ze met hun ogen dicht zitten of hun haar niet goed zit. Nee, ik moest echt even vertrouwen winnen.’

Bloggers om te volgen
www.amsadvocaten.nl/blog/
Zes advocaten bloggen over negen rechtsgebieden. Korte en bondige blogs over actuele onderwerpen van een nieuwe generatie advocaten, die begrijpen hoe ze anno 2013 moeten communiceren.

www.croondavidovich.nl/advocaten/blog/50
Advocatenkantoor Croon Davidovich communiceert mede via de persoonlijke weblogs van de zes aangesloten advocaten. Hun ‘artikelen’ spelen in op de actualiteiten en de schrijvers geven nuttige tips en adviezen binnen hun rechtsgebied.

www.solv.nl/weblog/40
De specialisten van SOLV Advocaten bedienen met praktijkgebieden in technologie, media en communicatie een niche en zijn door die focus up-to-date. Ook hebben ze een YouTube-kanaal waarop de medewerkers zich voorstellen. Heel doelgroepgericht.

www.wieringa-advocaten.nl/nl/weblog/
De aangesloten specialisten bij Wieringa Advocaten schrijven vrijwel dagelijks over actuele uitspraken en ontwikkelingen op hun rechtsgebied. De teksten zijn soms wat lang, maar wel volledig.

Annemarie van de Weert

Download artikel als PDF

Advertentie