‘Via mijn blog kwam net nog een nieuwe zaak binnen,’ zegt Erik Vollebregt. De life sciences advocaat uit Amsterdam weet op pagina 12 als de beste uit te leggen waarom eigenlijk alle advocaten online actief moeten zijn om kennis op te doen, informatie te delen en vooral, om cliënten binnen te halen. Bloggen levert hem een ‘giga-multipliereffect’ op.

Toch zien steeds meer advocaten ook zelf wel in dat ze baat hebben bij online cliënten werven en het vinden en delen van informatie via digitale kanalen. De juristen die nu de sprong wagen naar het bloggen, twitteren, facebooken en linkedInnen, zijn per slot van rekening bepaald geen pioniers meer. En recent onderzoek van het Advocatenblad leert dat zeker een kwart van de advocaten met een tablet rondloopt. Dat zegt ook wat.

Alleen, met de komst van de massajurist op online platforms komen ook de problemen. Het aanbod van elektronische diensten voor advocaten bijvoorbeeld explodeerde, dus welke apps zijn nu echt handig? En wie te volgen van de al net zo hard groeiende schare juridische twitteraars op social-mediasite Twitter?

Om een handje te helpen presenteert het Advocatenblad in deze ICT-special een Tweet- en appgids (op pagina 4) met een selectie van 47 handige apps en te volgen twitteraars. Wie zich ook de etiquette voor juristen op sociale media eigen wil maken, kan terecht op pagina 10. Advocaten blijken overigens niet zoveel behoefte te hebben aan richtlijnen. Het zijn eerder de twitterende rechters die in de gevarenzone komen.

Met het gebruik van digitale kanalen om kennis te vergaren en te delen, doemt ook het probleem op van het herbergen van alle informatie. Paul Bartelings, director Learning & Knowledge bij Holland Van Gijzen Advocaten en Notarissen, geeft negen principes om orde in de informatiechaos te scheppen en om geld te verdienen aan data. In ‘Pas op voor de cybercrimineel’ op pagina 2 kunt u bovendien lezen waarom u er goed aan doet uw schat aan data goed te beschermen. Geen dank, desgewenst mag u doneren in Bitcoins (zie ‘Munt met een luchtje’ op pagina 21).

@StiphoutRobert
@Advocatenblad

Download artikel als PDF

Advertentie