Door in de Haagse bureaucratie van de Dienst Justitiële Inrichtingen te snijden, kunnen de bezuinigingen op het gevangeniswezen zelf beperkt blijven. Dat staat in een alternatief bezuinigingsplan van gemeenten en provincies uit regio’s waar gevangenissen dreigen te worden gesloten.

Dinsdag presenteerden ze hun voorstel aan de Tweede Kamer, die vandaag vergadert over het plan van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om 340 miljoen euro te bezuinigen op het gevangeniswezen. Burgemeester Ter Heegde van de gemeente Heerhugowaard zei dat van de achthonderd banen op het hoofdkantoor van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in Den Haag er vierhonderd weg zouden kunnen. ‘Het wordt tijd dat daar ook iets gebeurd’, zegt hij.

Enkelband
Het alternatieve bezuinigingsplan van de gemeenten en provincies zou 187 miljoen euro opleveren. Onderdeel daarvan is ook dat gedetineerden in de inrichting zelf veel meer taken op zich nemen . Dit concept van de zelfvoorzienende gevangenis zou ook veel humaner zijn dan het ‘kille’ bezuinigingsplan van Teeven, waarin bespaard wordt op activiteiten en begeleiding van gedetineerden. In het voorstel van gemeenten en provincies is het ook niet meer nodig om een groot aantal gedetineerden met een enkelband naar huis te sturen, een onderdeel uit het bezuinigingsplan van Teeven dat op veel kritiek stuit.

Dinsdag presenteerden ook werknemers van de TBS-inrichting Veldzicht uit Balkbrug, dat in de plannen van Teeven moet sluiten, een alternatief. Volgens het personeel kan de instelling, met al haar expertise, open blijven als DJI slimmer forensische zorg inkoopt.

Maarten Bakker

Advertentie