Presentatie advocaat die gevangenis moet sluiten valt samen met publicatie van een lijst gevangen die nooit meer vrij mogen komen.

Cliff Sloan, advocaat in Washington, D.C., werd afgelopen maandag gepresenteerd als nieuwe diplomatieke gezant, belast is met het sluiten van de gevangenis in Guantánamo Bay, Cuba. De grootste uitdaging voor Sloan wordt het voeren van onderhandelingen met landen die gevangenen, van wie vaststaat dat zij onterecht vastzitten, zouden kunnen opnemen. Op dit moment zitten er nog 166 mensen vast op Cuba; 86 van hen zouden per direct op vrije voeten kunnen komen, als er tenminste een land is dat hen op wil nemen.

Bijkomende lastigheid is dat landen die bekend staan als ‘state terrorism sponsor’ niet in aanmerking komen; daarnaast moeten landen garanderen dat de ex-gevangenen geen gevaar meer vormen voor Amerika.

Te gevaarlijk
Mede door deze harde criteria is het vrijlaten van onschuldigen al jaren lang onmogelijk. Desalniettemin zei minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, onder wiens verantwoordelijkheid Sloan valt, in een verklaring dat ‘ons geloof in de rechtsstaat ons verplicht een einde te maken aan de lange, onzekere situatie op Guantánamo Bay.’

Die uitspraak is opmerkelijk, omdat de Amerikaanse regering bijna tegelijkertijd een lijst publiceerde met de namen van 46 gevangenen die voor onbepaalde tijd op Guantánamo Bay moeten blijven. Deze zijn volgens de Amerikanen te gevaarlijk om vrijgelaten te worden maar hen officieel in staat van beschuldiging stellen, lukt ook niet. In hoeverre deze lijst het werk van Sloan bij voorbaat onmogelijk maakt, daarover heeft zich binnen de Amerikaanse regering nog niemand officieel uitgelaten.

De controverse rondom de gevangenis dateert al vanaf haar ingebruikneming in januari 2002. Op zijn eerste dag als president kondigde Obama in 2009 aan de gevangenis te sluiten. Pogingen daartoe liepen echter stuk op verzet in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De zaak kwam recent weer in de mondiale media aandacht nadat één van de gevangenen, die in hongerstaking was gegaan, in een opiniestuk in de New York Times beschreef hoe hij hardhandig tot eten gedwongen werd.

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie