D66 vindt dat de Tweede Kamer met behandeling toezicht moet wachten op het eindrapport van Rein Jan Hoekstra.

Fractiewoordvoerder Gerard Schouw (foto) snapt niet dat de regeringspartijen PvdA en VVD hem die tijd niet gunnen. ‘Als ze verstandig zijn, dan wachten ze.’ Oud-Staatsraad Rein Jan Hoekstra is door de Nederlandse Orde van Advocaten aangesteld als interim rapporteur over het toezicht op de advocatuur. Eind dit jaar zal hij naar verwachting met zijn eindrapport komen. Tijdens een procedurevergadering van de Kamercommissie Veiligheid en Justitie vorige week bleek dat de coalitiepartijen niet zolang willen wachten met de behandeling van het toezichtvoorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

‘Ik heb het idee dat de coalitiepartijen VVD en PvdA proberen het voorstel van Teeven door het parlement te jassen,’ zegt Gerard Schouw. ‘Als ze verstandig zijn, dan wachten ze toch op het eindrapport van Rein Jan Hoekstra. Daaruit kan immers blijken dat de advocatuur zelf het toezicht voldoende heeft aangescherpt.’ Het toezichtvoorstel van Teeven zou dan in de visie van D66 overbodig zijn.

Lastige Eerste Kamer
Als de coalitie niet wacht op Hoekstra, krijgt het toezichtvoorstel van Teeven het nog moeilijk in de Eerste Kamer, voorspelt Schouw. ‘Voordat het in de Senaat komt, is het eindrapport van Hoekstra zeker gepubliceerd en is dus ook duidelijk of de maatregelen van Teeven overbodig zijn.’ D66 blijft ondanks de aanpassingen tegenstander van het voorstel van Teeven, omdat de overheid zich daarin nog steeds teveel bemoeit met het toezicht op advocaten. ‘Daarmee raakt het voorstel van het principiële punt van de onafhankelijkheid van de advocatuur,’ aldus Schouw.

Tekst: Maarten Bakker

Advertentie