De Deutscher Anwaltverein (DAV), presenteerde op haar jaarvergadering begin juni een toekomststudie naar de juridische dienstverlenersmarkt in 2030. Wat voorspelt de DAV?

     Volgens Franz Peter Altemeier van de DAV heeft de Duitse advocaat nog een dominante positie in gerechtelijke en buitengerechtelijke procedures. In 2030 zal hooguit hier en daar nog een eenpitter te vinden zijn, die zich moet specialiseren. Onder de koepel van de DAV vormen zij netwerken met andere specialisten. Zo kunnen zij als huisadvocaat van kleine ondernemingen het hoofd boven water houden.

     De consument is volgens de Duitse toekomstvisie vooral aangewezen op goedkope standaardadviezen die juridische ondernemingen van niet-advocaten online leveren. Een groot deel van de juridische kennis verdwijnt uit het hoofd van de advocaten naar de zogeheten cloud, de informatieopslag op internet. Grote ondernemingen zullen hun afdeling Juridische  Zaken vervangen door een inkoopmanager met een juridische achtergrond, die een totaaloplossing bestelt bij een bedrijf dat het juridisch projectmanagement overneemt.

     De eerstkomende jaren beconcurreren advocaten vooral elkaar, dus zijn een duidelijke focus en goede marketing geboden. Daarna komt de concurrentie van buitenaf. Uiteindelijk leidt de liberalisering van de juridische dienstverleningsmarkt tot meer kansen voor de juridisch ingewikkelde adviezen. Door een schaarste aan juristen beginnen de tarieven rond 2030 weer te stijgen, voorspelt de DAV.

 

 

Download artikel als PDF

Advertentie