In Kameroen worden homo’s vervolgd. Advocaat Michel Togué staat ze bij en wordt daarom zelf bedreigd. De associatie met homo’s kan je de kop kosten.

‘Monsieur Togué, als u niet stopt met het verdedigen van homo’s verkrachten we uw kinderen zodat ze ook homo worden. Dan begrijpt u zelf hoe schadelijk homo’s zijn voor onze maatschappij.’ Of: ‘Mevrouw Togué, u moet kiezen wie van uw kinderen we opofferen om u te dwingen uw echtgenoot ervan te overtuigen dat hij ophoudt met zijn smerige werk.’

     Wie deze e-mails stuurt, dat weet Michel Togué niet, vermoedens heeft hij wel. ‘Ik kan niet bewijzen dat ze van de overheid komen. Ik vraag me wel af waarom het politieonderzoek naar de herkomst van de berichten niet van de grond komt,’ zegt Togué. Vanwege de bedreigingen verblijven zijn vrouw en kinderen inmiddels in de Verenigde Staten.

     Togué is, samen met advocaat Alice Nkom van de Associatie ter Verdediging van Homoseksuelen en Lesbiennes (ADEFHO), een advocaat die verdachten van homoseksualiteit bijstaat. Vorige maand was Togué in Amsterdam bij een internationale conferentie over de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LGBT). Hij werd door oud-politicus van D66 Boris Dittrich, nu directeur pleitbezorging seksuele minderheden van Human Rights Watch, in contact gebracht met L4L.

     Minstens 28 mensen werden in de afgelopen drie jaar vervolgd voor het ‘plegen van seksuele handelingen met mensen van hetzelfde geslacht’. Volgens artikel 347 bis van het Kameroense Wetboek van Strafrecht staat daar een gevangenisstraf op van vijf jaar. Met het wetsartikel schendt Kameroen de internationale verdragen waaraan het zich heeft gecommitteerd. Kameroense autoriteiten verklaarden herhaaldelijk dat alleen mensen die in het openbaar en op heterdaad op seksuele handelingen worden betrapt strafbaar zijn. Maar uit het rapport Guilty by Association van Human Rights Watch blijkt dat de wet veelvuldig wordt misbruikt.

     ‘Homofobie is dermate diepgeworteld in onze maatschappij dat zelfs maar de associatie met homo’s je de kop kan kosten,’ zegt Togué, wiens zaken als casestudy’s zijn opgenomen in het rapport. De politie maakt zich schuldig aan uitlokking, en chantage en afpersing zijn aan de orde van de dag: bijvoorbeeld door via een site voor homo’s een afspraak te maken en vervolgens te dreigen met aangifte. ‘Gezien het hoog aantal onterechte aanhoudingen en daaropvolgende veroordelingen nemen slachtoffers van deze vorm van afpersing geen risico’s en betalen hun afpersers forse bedragen,’ aldus het rapport.

     Ook van de rechter hebben verdachten van homoseksualiteit weinig te verwachten. Hoewel bewijs in dit soort zaken vaak ontbreekt of bekentenissen na foltering zijn verkregen, achtte een rechter het feit dat een verdachte de likeur Baileys dronk voldoende aanwijzing om tot een veroordeling te komen.

 

 

Download artikel als PDF

Advertentie