‘Als mijn dochter het slachtoffer zou worden van iemand als Sean, zou ik het zelf oplossen.’

Dat was een opvallende opmerking van advocaat Jan Boksem (foto) tijdens het proces tegen zijn cliënt Sean O. (23) die via de webcam 45 minderjarige meisjes dwong tot seksuele handelingen. Met twee van die meisjes had O. seks.

Volgens het AD van dinsdag 25 juni zei Boksem (Anker & Anker te Leeuwarden) ook over zijn cliënt: ‘Van mij zouden ze hem mogen opsluiten en de sleutel weggooien.’ Gevolgd door de relativering: ‘Maar gelukkig heb ik het niet voor het zeggen en hebben wij rechtspraak.’

Krasse uitspraken voor een advocaat? Boksem zelf vindt dat het nogal meevalt. ‘In een zedenzaak heb je te maken met woede en andere emoties. Ik heb bedoeld te zeggen dat wij begrip voor die emoties hebben. Mensen worden heel boos als ze horen van zulke feiten en willen dan levenslang. Gelukkig steekt het recht niet zo in elkaar dat de slachtoffers de straf bepalen.’ Zijn cliënt was tevreden over het pleidooi. ‘Ik heb drie uur gepleit. Het citaat uit het AD was slechts een kleine passage.’

Oog voor emoties
Voorzitter Bart Nooitgedagt van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten vindt niet dat Boksem over de schreef is gegaan. ‘Hij wil hiermee kennelijk zeggen dat hij oog heeft voor de emoties van de slachtoffers. Dat kan ik wel begrijpen.’ De advocaat is vrij in zijn bewoordingen, en moet dus ver kunnen gaan, meent Nooitgedagt. ‘Of het in deze zaak wijs was, kan ik niet beoordelen, want ik ken de zaak niet.’

Tekst: Peter Louwerse

Advertentie